StoryEditor

Nemecký T-Systems prichádza do Košíc

20.03.2006, 23:00
Nemecký poskytovateľ služieb v oblasti informačných a komunikačných technológií T-Systems Enterprise Services so sídlom v Bonne otvorila v Košiciach po Budapešti druhú stredoeurópsku pobočku na poskytovanie služieb klientom.

Nemecký poskytovateľ služieb v oblasti informačných a komunikačných technológií T-Systems Enterprise Services so sídlom v Bonne otvoril v Košiciach po Budapešti druhú stredoeurópsku pobočku na poskytovanie služieb klientom. Prácu v nej našlo zatiaľ 45 vysokokvalifikovaných ľudí, koncom roka ich môže byť až tristo. "To číslo nie je zlé," vyhlásil člen predstavenstva T-Systems, zodpovedný za celosvetovú sieť poskytovania služieb Olaf Heyden.
Heyden odmietol spresniť výšku investície. Naznačil len, že prvotná investícia bude "niekoľko miliónov eur". Vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš potvrdil, že od štátu získal investor na najbližšie štyri roky štátnu podporu presahujúcu 162 miliónov korún, z ktorých prevažnú časť dostane investor v rokoch 2007až 2009.
"Podpora bude v zmysle pravidiel poskytovania štátnej pomoci," povedal Mikloš. Pravidlá umožňujú tento typ investície v regióne, akým sú Košice, dotovať až do výšky 45 percent hodnoty investičného zámeru. Mikloš dodal, že značná časť štátnej pomoci pôjde na vytvorenie pracovných miest a podporu vzdelávania zamestnancov, menšia na hmotný investičný majetok.
Investícia T-Systems napĺňa vládou schválený projekt Minerva a podporuje rozvoj vzdelanostnej ekonomiky, čo je podľa Mikloša hlavná priorita pri rozhodovaní o štátnej podpore investorov pre regióny, kde sa na jedného obyvateľa tvorí menej ako 75 percent HDP oproti európskemu priemeru.
Podľa schválenej koncepcie investori v týchto regiónoch vrátane Košického kraja môžu od štátu očakávať maximálnu pomoc, tá však nesmie prevýšiť polovicu oprávnených nákladov. "Je to významný a prevratný krok, pretože je to prvá veľká investícia, ktorá má pred sebou potenciál významného rastu," povedal včera Mikloš.
Podľa Heydena sa T-Systems rozhodoval medzi niekoľkými európskymi mestami, no ako dodal, v Košiciach našiel v rámci podnikovej stratégie miesto, ktoré bude garantovať firemné medzinárodné dodávateľské schopnosti v oblasti info-komunikačných technológií. Heyden odmietol špecifikovať, koľko budú Košičania zarábať. K špeciálnym oblastiam košickej pobočky bude podľa neho patriť správa SAP, Windows, Unix a Linux a dodávka serverových systémov.
Riaditeľ slovenskej vetvy T-Systems Jozef Ondáš včera povedal, že košická pobočka chce prispieť k rastu biznisu a trhu informačných technológií. Spolupracovať chce s košickými univerzitami, ktoré pripravujú mladých IT špecialistov. "Hoci máme výborné stredné a vysoké školstvo, priepasť medzi praktickými skúsenosťami absolventov vysokých škôl a potrebami západoeurópskeho trhu je stále veľmi veľká," upozornil. "Chceme sa podieľať na tvorbe nového profilu absolventa," dodal Ondáš.
Šéf T-Systems Enterprise Services Heyden včera zároveň potvrdil, že T-Systems zriadil aj grémium Košice IT Valley Development Forum, ktoré tvoria Technická univerzita v Košiciach a regionálne IT firmy -- Siemens, IBM alebo Novitech, miestna štátna správa a regionálna samospráva. "Cieľom tejto iniciatívy je vybudovať v košickom regióne IT Center of Excellence, ktoré sem môže pritiahnuť viac vzdelanej pracovnej sily," povedal Heyden.

Čo je T-Systems?
T-Systems je dcérskou spoločnosťou skupiny Deutsche Telekom. Patrí k vedúcim firmám v Európe, ktoré ponúkajú informačné a komunikačné technológie. V koncerne Deutsche Telekom sa stará o segment firemných zákazníkov. Vo vyše dvadsiatich krajinách zamestnáva asi 52-tisíc ľudí, ktorí v roku 2005 vyrobili obrat 12,9 miliardy eur. Pre svojich klientov sa snaží optimalizovať procesy, znižovať náklady a poskytovať vyššiu flexibilitu v ich hlavnej činnosti. Využíva pritom špecializované know-how z rôznych odvetví a najmodernejšie technológie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 21:32