StoryEditor

Chevron s nižším ziskom

01.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americká ropná spoločnosť Chevron vytvorila v 2. štvrťroku čistý zisk 3,7 miliardy dolárov, čo je o desať percent menej než v rovnakom období minulého roka. Tržby medziročne vzrástli o 26 percent na 48,3 miliardy dolárov. Zisk na akciu klesol z 1,94 USD na 1,76 USD a prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali zisk na akciu 1,69 USD.
Chevron v súčasnosti bojuje s čínskou spoločnosťou CNOOC o americkú ťažobnú firmu Unocal. Manažment Unocalu akcionárom odporúča, aby prijali ponuku Chevronu, ktorý chce za Unocal zaplatiť asi 17,3 miliardy dolárov, prevažne v akciách. Prekonanie odhadov analytikov je pre Chevron obzvlášť dôležité v situácii, keď sa snaží akcionárov Unocalu presvedčiť, aby prijali jeho akvizičnú ponuku. Číňania totiž ponúkajú asi 18,1 miliardy dolárov v hotovosti, narážajú však na politický odpor. Ich návrh sa nepáči politikom, ktorí nechcú predávať ropné firmy do cudzích rúk, keď USA majú nedostatok ropy.
Analytikov zaujímajú najmä vyhliadky firmy na zvyšok roka. Pre výpadky v rafinériách spoločnosť nemohla bez zvyšku využiť potenciál, ktorým disponuje vďaka vysokým cenám ropy, ale šéf Chevronu Dave O'Reilly je s výsledkami spokojný. Hodnotu firmy však podľa neho ešte viac zvýši pripravovaná akvizícia Unocalu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 06:30