StoryEditor

Terorizmus stojí čoraz menej peňazí

04.01.2006, 23:00

Teroristi potrebujú na svoje smrtiace útoky čoraz menej peňazí. Podľa zistení BBC World Service júlové bombové útoky v Londýne, ktoré si vyžiadali 52 ľudských životov, stáli iba niekoľko stoviek libier.
Experti poukazujú na exponenciálne znižovanie výdavkov islamských teroristov na veľké útoky. Kým náklady na atentáty z 11. septembra 2001 v New Yorku a vo Washingtone sa odhadujú na 350- až 500-tisíc dolárov, do marcových bômb v Madride investovala teroristická sieť al-Kájda iba 10-tisíc eur, čiže asi desaťnásobok nákladov na londýnske útoky.
"Terorizmus je dnes nízkonákladovou záležitosťou," povedal pre denník Financial Times Deutschland Rolf Tophoven z nemeckého Inštitútu pre výskum terorizmu a bezpečnostnej politiky. "Zmrazenie finančných tokov ako rozhodujúceho impulzu na porazenie terorizmu teda nebude fungovať," hodnotí najnovší vývoj Tophoven. Podľa neho podstatným faktorom nie sú náklady, ale bezpodmienečná pripravenosť atentátnikov obetovať sa.
Experti zaznamenali aj zmeny stratégie pri financovaní teroristických útokov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi pochádzali peniaze z nelegálnych obchodov, napríklad, s ukradnutými kreditnými kartami, sociálnych podvodov alebo pašovania cigariet, radikálni islamisti teraz stavili na legálne finančné zdroje. Muhammad Sidique Khan, ktorý bol podľa zistení britskej polície vodcom londýnskych atentátnikov, si peniaze zarábal ako pomocný učiteľ a celú akciu financoval.
Podľa Tophovena je veľmi ťažko odhaliť teroristické bunky, pretože platby čoraz častejšie uskutočňujú v hotovosti, aby nezanechávali stopy. Navyše návody na výrobu bômb sú v hojnom počte dostupné na internete a materiál často dostať v bežných obchodoch. Napríklad, londýnski atentátnici použili na výbušniny plastové nádoby, ktoré sa bežne vyskytujú v kuchyniach na uskladňovanie korenín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:57