StoryEditor

Pri Sobranciach postavia elektráreň na bioplyn

12.03.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Poľnohospodárske družstvo Vinohrady Choňkovce pri Sobranciach plánuje vybudovať elektráreň na bioplyn za 70 miliónov korún. Podľa predsedu družstva Jána Petra má Slovensko zatiaľ nejasnú dotačnú politiku. Vláda má o nej rozhodnúť v priebehu marca, presné pravidlá by mali byť známe do leta.
Odhliadnuc od stanoviska vlády, farmári sú presvedčení, že bioelektráreň jednoznačne postavia. Pri výrobe elektriny využijú maštaľný hnoj, siláže a trávy, ktoré budú môcť družstvu dodávať aj obecné úrady či farmy. "Len vybudovanie hnojiska stojí desať miliónov, tak radšej pôjdeme touto cestou a máme čisté dvory, a pritom budeme vyrábať elektrinu a teplo, ktoré sú veľmi drahé a v budúcnosti budú ešte drahšie," uviedol Petro.
Elektráreň by mala vyrobiť asi štyri milióny kilowattov elektriny ročne, ako aj rovnaké množstvo tepla. Vedenie družstva chce pri tejto elektrárni vytvoriť ešte aj malý priemyselný park, ktorý bude obsahovať sušičku na obilie a ovocie a fabriku na spracovanie repky.
Podľa Petra elektrárne na bioplyn v zahraničí nie sú žiadnou raritou, existovali už pred vyše dvadsiatimi rokmi. V Maďarsku pri 75-percentnej dotácii majú podľa predsedu spustiť päťdesiat takýchto projektov. "V tejto oblasti sme zaspali dobu," povedal Petro.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 05:13