StoryEditor

Telekom vymení hlas za internet

30.03.2006, 00:00
Klasické hlasové služby cez internet sú na ústupe, a tak Slovak Telekom mení svoju obchodnú stratégiu na pevných linkách a plánuje sa v čoraz väčšej miere orientovať na internet, dáta a zábavu. Výsledkom sú nové produkty, ktoré by mali spoločnosti zabezpečiť, že v roku 2008 bude 40 percent jej príjmov pochádzať už z nových služieb, kým vlani to bolo iba 15 percent.

Klasické hlasové služby sú na ústupe a Slovak Telekom včera ohlásil, že zmení obchodnú stratégiu na pevných linkách. Plánuje sa čoraz viac orientovať na internet, dáta a zábavu. Výsledkom sú nové produkty, ktoré by mali spoločnosti zabezpečiť, že v roku 2008 bude 40 percent jej príjmov pochádzať z nových služieb, kým vlani to bolo iba 15 percent.
"Riešením sú služby Triple Play, ktoré zákazníkovi prinesú vysokorýchlostný internet, hlas cez internet, digitálnu televíziu, video a audio na požiadanie a ďalšiu zábavu," vyhlásil riaditeľ Slovak Telekomu pre produktový marketing Joerg Zeddies. Zákazníci dostanú od mája vysokorýchlostný DSL internet bez jeho viazania na tradičné telefónne služby.
Ak bude chcieť zákazník telefonovať aj bez klasickej hlasovej služby, bude tak môcť robiť cez internet. Služba prenosu hlasu cez IP protokol sa podobá na produkty typu Skype. Klient bude môcť volať v rámci siete zadarmo, ak sa bude chcieť dovolať na mobil alebo klasickú pevnú linku, zaplatí výhodnejšie ceny. Rovnako sa bude dať dovolať z telefónu na počítač.
Ďalšou novinkou sú produkty radu UNI s predplatenými minútami, ktoré sa budú dať použiť aj na volania do mobilných sietí. K dispozícii budú od apríla. Pre živnostníkov a firmy s maximálne ôsmimi zamestnancami bude určený balík IP Office, ktorý má zahŕňať lacnejšie telefonovanie, vysokorýchlostný prístup na internet a virtuálnu telefónnu ústredňu.
V júli by sa mala začať prevádzka digitálnej televízie, na začiatku iba cez DSL v Bratislave, pred Vianocami bude prístupná aj v ostatných mestách. "V Bratislave spustíme službu na pevných linkách, keďže v ich prípade je možné výrazné zvýšenie prenosovej rýchlosti. V ostatných zvažujeme aj kombináciu s optickým pripojením," povedal Zeddies.
Podľa neho budú aj na novom poli boja o zákazníka hlavnými konkurentmi mobilní operátori a ostatné telekomunikačné firmy. Hlas cez internet už na Slovensku poskytuje napríklad Slovanet či Nextra, na televíziu, video a audio na vyžiadanie sa zase sústredil Orange v rámci spustenia novej mobilnej siete UMTS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:12