StoryEditor

Pokojný život v starobe

19.04.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americký ropný koncern ExxonMobil zabezpečuje svojho bývalého predsedu správnej rady a výkonného riaditeľa Leeho Raymonda jednorazovou sumou 400 miliónov dolárov, čo je v prepočte vyše 12,3 miliardy korún. Raymond odišiel do dôchodku v decembri minulého roku.
Jednorazová odmena za 46 rokov služby vo firme, vrátane 12 rokov vo funkcii najvyššieho šéfa, pozostáva z penzie, akciových opcií a iných výhod. Napríklad zmluva za poskytovanie konzultácií vedeniu koncernu mu zabezpečuje milión dolárov ročne. Okrem toho mu firma bude hradiť dva roky náklady na ochranu jeho domu. Dostáva telesných strážcov a služobné auto so šoférom. ExxonMobil mu poskytne na pracovné cesty podnikové prúdové lietadlo.
ExxonMobil dosiahol vlani zisk 36 miliárd dolárov a v predchádzajúcom roku 25 miliárd dolárov. Vedenie spoločnosti odôvodňuje priznanie vysokej odmeny Raymondovi aj tým, že za 12 rokov, čo viedol firmu, hodnota jej akcií vzrástla o päťsto percent.
Raymond okrem toho vlani zarobil 51 miliónov dolárov a spolu s dôchodkovým balíkom mu vychádza denný príjem na 141-tisíc dolárov, čo je takmer šesťtisíc dolárov na každú hodinu dňa, a to bez ohľadu, či ide o piatok alebo sviatok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:07