StoryEditor

Enron klamal, aby splnil odhady na trhu

02.02.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Za manipuláciami s účtami americkej energetickej spoločnosti Enron boli čiastočne obavy, že firma nesplní odhady Wall Street a vysoké očakávania investorov. Pred súdom v Houstone to povedal bývalý riaditeľ oddelenia vzťahov s investormi Mark Koenig. Potvrdil tak predchádzajúce dohady, o ktorých sa hovorilo už dlhší čas.
Bývalý generálny riaditeľ Kenneth Lay a bývalý prezident Jeffrey Skilling sa začali obhajovať pred súdom, ktorý má určiť, do akej miery obaja bývalí manažéri spôsobili pád kedysi siedmej najväčšej korporácie v USA.
Koenig ďalej uviedol, že Lay a Skilling boli posadnutí tým, aby cena akcií neklesala, a boli v tomto smere ochotní urobiť takmer všetko. Minimálne dvakrát preto Enron pozmenil výšku štvrťročného zisku, aby sa vyhol nepríjemnostiam, ktoré by pramenili z toho, že nesplnil odhady analytikov.
Koenig sa už priznal, že pomáhal pri páchaní podvodu, a v rámci súdneho pojednávania teraz vystupuje ako svedok proti obom obvineným. Enron podľa neho sfalšoval výsledky hospodárenia za 4. štvrťrok 1999 a za 2. štvrťrok 2000. Poukázal tiež na niekoľko konferencií, na ktorých Skilling doslova klamal analytikom o skutočnej situácii.
Koenigova výpoveď zamierila rovno do srdca obhajoby, ktorú chcú presadiť právni zástupcovia Laya a Skillinga. Tí totiž tvrdia, že si nie sú vedomí žiadneho okamihu, keď klamali investorom, prípadne pozmeňovali účtovníctvo. Za kolaps podniku sú podľa nich zodpovední ich podriadení.
Koenig súdu opísal aj situáciu z roku 2000, keď manažéri rozhodli, že oznámia lepšie výsledky hospodárenia, než očakáva Wall Street. Lay a Skilling sa vraj rozhodli, že zisk na akciu bude 34 centov, zatiaľ čo odhad analytikov bol 32 centov.
Za štvrtý štvrťrok 1999 mal Enron zisk na akciu 30 centov, ale ohlásil 31 centov. Presne to je suma, ktorú čakali analytici a Enron nechcel, aby výsledky nesplnili odhady. Lay mu však vraj povedal, že sa o zvýšení zisku na akciu o jeden cent dozvedel až ráno z televízie. Na otázku, čo bolo pre manažment Enronu dôležitejšie, či riadenie alebo plnenie odhadov analytikov, Koenig uviedol, že plnenie odhadov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:47