StoryEditor

Rakúsko súhlasilo so vstupom TwoOne do letiska v Bratislave

11.04.2006, 00:00
Autor:
APAAPASITASITA

Rakúsky protimonopolný úrad schválil predaj bratislavského letiska konzorciu TwoOne, ktoré spája prevádzkovateľa viedenského letiska Flughafen Wien, rakúsku Raiffeisen Zentralbank a slovenskú finančnú skupinu Penta. "Je to dôležitý krok k uzatvoreniu transakcie," povedal hovorca predstavenstva viedenského letiska Herbert Kaufmann. Konzorcium TwoOne by sa malo stať vlastníkom 66 percent akcií letiska v Bratislave.
Viedenské letisko si dohodlo po rozhovoroch s rakúskymi úradmi benchmarkový model, podľa ktorého sa bude vývoj taríf letiska vo Schwechate orientovať podľa reprezentatívneho priemeru európskych letísk. Tým sa na základe požiadaviek rakúskeho protimonopolného úradu zabezpečí, aby sa viedenské letisko vyvíjalo v súlade s trhom.
Pre viedenské letisko to nebude podľa Kaufmanna znamenať obmedzenie dlhodobého strategického vývoja jeho poplatkov, keďže tento model nenaruší jeho dlhodobé plánovanie. V modeli je ďalej dohodnuté poskytovanie slotov a zachovanie súčasných kapacít štartov a pristátí. "S touto dohodou sme našli cestu, ktorá zohľadňuje záujmy všetkých účastníkov," uviedol Kaufmann. Ako dodal, verí, že aj so slovenskými úradmi sa dohodne konštruktívne riešenie.
Protimonopolný úrad SR ešte predaj bratislavského letiska posudzuje. Lehota na vydanie rozhodnutia pre obe letiská začala podľa hovorcu úradu Miroslava Jurkoviča plynúť 14. marca. "Úrad má na rozhodnutie zákonom stanovených šesťdesiat pracovných dní, túto lehotu však môže predĺžiť o ďalších deväťdesiat pracovných dní," skonštatoval Jurkovič s tým, že úrad na slovenskej strane zatiaľ nerozhodol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 16:14