StoryEditor

Delvita predá slovenské supermarkety

20.02.2005, 23:00

Obchodný reťazec Delvita predá za 7,7 mil. eur sieť svojich 11 supermarketov v Slovenskej republike skupine Rewe, ktorá prevádzkuje obchodné domy Billa a Penny Market.
Ako pre Hospodárske noviny uviedol manažér komunikácie Delvity Petr Uchytil, zmluva, na základe ktorej Delvita presunie obchodné domy aj so zamestnancami pod značku Billa, bola podpísaná vo štvrtok minulý týždeň. Predaj slovenských supermarketov umožní Delvite sústrediť svoje zdroje iba na kľúčové trhy, kde je väčšia šanca vyšších tržieb. V prípade Slovenska najväčšie problémy robila Delvite príliš roztrieštená sieť, keďže 11 obchodných domov bolo rozmiestnených po celej krajine. Riešením podľa Uchytila zostávalo buď sieť výrazne rozšíriť, čo by si však vyžadovalo veľké finančné prostriedky, alebo zostávajúcich 11 supermarketov (z pôvodných 14 tri na Liptove predala ešte v minulom roku sieti spotrebných družtiev Coop) predať skupine s rozsiahlejšou sieťou v SR. Delvita si vybrala druhú možnosť.
Reťazec Billa bol na Slovensku s obratom 10,2 miliardy Sk tretím najúspešnejším v roku 2004 po spoločnostiach Tesco Stores (obrat 18,7 miliardy Sk) a Metro C&C Slovakia (15,5 miliardy Sk). Delvita pri obrate okolo dvoch miliárd korún sa zaraďovala až na koniec prvej dvadsiatky maloobchodných sietí. Celá transakcia si ešte vyžaduje súhlas Protimonopolného úradu SR. Ten má na rozhodnutie čas až šesť mesiacov.
Delvita zamestnávala na konci roka na Slovensku 570 ľudí. Ako uviedla pre ČTK riaditeľka ľudských zdrojov Delvity Štěpánka Dufková, všetci dostanú prácu v reťazci Billa, ktorý prevezme ich doterajšie pracovné zmluvy. V Českej republike má Delvita 97 obchodov a pri tržbách 10 miliárd Kč uzatvárala desiatku najväčších českých obchodných reťazcov. Jej materská spoločnosť, belgická Delhaize Group, okrem domáceho trhu, ČR a (doteraz) SR pôsobí v Európe ešte v Rumunsku a Grécku. Až tri štvrtiny jej obratu však pochádzajú z USA, na čo čiastočne doplatila v minulom roku, keď v dôsledku poklesu kurzu dolára oproti euru zaznamenala celosvetový pokles tržieb o 4,5 percenta na 17,97 miliardy eur. Celkovo zamestnáva približne 150-tisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:16