StoryEditor

Amsterdam: "Vedel som od začiatku, že ho odsúdia"

30.09.2005, 00:00
Michail Chodorkovskij, bývalý šéf Jukosu, je najmúdrejší muž, akého som kedy stretol, hovorí v rozhovore pre Hospodářské noviny Robert Amsterdam, právnik kedysi najbohatšieho človeka v Rusku. Právo v tejto krajine podľa neho nefunguje a je len málo ľudských práv, ktoré u jeho mandanta neboli porušené pri prerokúvaní prípadu.

Michail Chodorkovskij, bývalý šéf Jukosu, je najmúdrejší muž, akého som kedy stretol, hovorí v rozhovore pre Hospodářské noviny Robert Amsterdam, právnik kedysi najbohatšieho človeka v Rusku. Právo v tejto krajine podľa neho nefunguje a je len málo ľudských práv, ktoré u jeho mandanta neboli porušené pri prerokúvaní prípadu.

Minulý týždeň vás vyhostili z Ruska. Už skôr ste mali problémy s vízom. Prečo vám odobrali povolenie na pobyt až po odvolacom konaní?
-- Vec treba vidieť v širších súvislostiach. Úrady chcú zničiť celú skupinu Chodorkovského spolupracovníkov. Ide jednoznačne o politické rozhodnutie. Prekáža im, že sa snažíme čo najviac komunikovať spolu, hovoriť pravdu o tom, čo sa deje. Ukazujeme, ako sa manipuluje s informáciami, čo sa im, samozrejme, nehodí. Chodorkovskij má veľmi jasné politické názory -- je transparentný, ako vždy aj bol, a to sa im nepáči. Je smiešne hovoriť o Chodorkovskom a ďalších ako o "oligarchoch"; skutočnými oligarchami sú asi siedmi muži okolo prezidenta Putina, ktorí ovládajú ruskú ekonomiku. Tí držia v rukách aktíva v hodnote 250 miliárd dolárov!

Nebolo chybou zverejniť Chodorkovského zámer kandidovať vo voľbách do Dumy? Predsa práve preto prebehlo odvolacie konanie tak rýchlo...
-- Každý človek je za vlastné rozhodnutia zodpovedný sám. A keď ste politickým väzňom, prijímate určité rozhodnutia. Toto bolo rozhodnutie môjho mandanta. Neprislúcha mi hodnotiť jeho zámer a aj som mu povedal, že si záležitosť musí zvážiť sám. Okrem toho M. Chodorkovského nepovažujem len za klienta, ale aj za priateľa, a tak ho v každom prípade podporujem. Samozrejme, proces sa uskutočnil proti všetkým pravidlám práve preto, aby sa môj mandant nemohol zaregistrovať na voľby.

Pri prvom pojednávaní sudkyňa Irina Kolesnikovová trvala na tom, že rozsudok musí prečítať celý, pretože to vyžaduje zákon. A čítala viac ako dva týždne. Odvolanie však súd vyriešil v priebehu niekoľkých minút. Zmenil sa zákon?
-- Prirodzene, že nie. Aj keď treba povedať, že odvolanie sa riadi inými predpismi. Ale aj tak bol celý priebeh protizákonný. Nikto zo zúčastnených -- nielen obhajcovia, ale ani obžaloba a sudcovia -- nemohli tak rýchlo preštudovať horu materiálov. Výsledok však nemohol byť iný, nemohli ho nechať zaregistrovať sa.

Predtým ste sa často sťažovali na podmienky, v ktorých držia vášho klienta. Teraz, keď odvolací súd potvrdil pôvodný rozsudok a trest iba znížil na osem rokov, je možné, že sa dostane do lepšej cely?
-- Naopak, do horšej. Podmienky väzby budú čoraz horšie.

Odvoláte sa teraz na Najvyšší súd?
-- Urobíme všetko, čo je v našich silách. Problémom je, že Najvyšší súd sám rozhoduje, či sa bude zaoberať konkrétnym prípadom. Na prerokúvanie nie je právny nárok.

Je známe, že sa chcete obrátiť aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Môžete uviesť aspoň niektoré základné práva, ktoré boli v tomto prípade porušené?
-- Jednoduchšie by bolo vymenovať tie, ktoré porušené neboli. Keď teraz začnem vymenovávať opak, budeme tu hodinu. Na okraj. Rusko sa v ústave zaviazalo, že do právneho systému včlení medzinárodné právne normy. Teraz teda k porušeným právam: právo na spravodlivý proces pred nezávislým súdom, právo na obhajobu, prezumpcia neviny. Úrady uplatnili retroaktivitu, Chodorkovského vystavili krutému zaobchádzaniu. Porušenie zákonov konštatovala aj Rada Európy v správe, ktorú zostavila Sabína Leutheusserová-Schnarrenbergerová.

Čakáte aj vznesenie ďalších obvinení proti vášmu klientovi?
-- Na túto otázku nechcem odpovedať.

Ako sa vlastne stane, že kanadský právnik, narodený v New Yorku, sa stane právnym zástupcom ruského podnikateľa?
-- Bol to Chodorkovského šťastný deň, keď ma oslovil. Ale vážne. Mám za sebou prax v Rusku, Afrike, vo Venezuele, čo sú krajiny, kde právnici nemajú ľahký život. Vlastne tam riadny právny systém ani nefunguje. Moja prax Chodorkovského iste zaujala. A popritom sme si sympatickí aj ako ľudia. Je neuveriteľne múdrym mužom, asi najmúdrejším, akého som kedy stretol. Jeden z najväčších mozgov dnešného sveta. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:51