StoryEditor

Po textile prichádza na rad čínska obuv

17.06.2005, 00:00

Komisár Európskej únie pre obchod Peter Mandelson súhlasil so začatím vyšetrovania, či Čína nevyváža svoju obuv do EÚ za dumpingové ceny. Ako uviedla agentúra Reuters, rozhodnutie komisára nasledovalo po niekoľkých žiadostiach európskych výrobcov obuvi a výsledkoch prieskumu za ostatné mesiace. Ten potvrdil, že za prvé štyri mesiace tohto roka, keď sa zrušili obmedzenia na dovoz čínskeho tovaru, vzrástol dovoz obuvi z ázijskej krajiny priemerne o 681 percent, pričom jej ceny za rovnaké obdobie klesli priemerne o tretinu. V prípade niektorých druhov obuvi vzrástol dovoz až o vyše 1 000 percent.

O prácu môže prísť polovica ľudí
Podľa BBC najväčším problémom, ktorý zaťažuje európsky obuvnícky priemysel, je hlavne kožená obuv. Antidumpingové vyšetrovanie bude trvať maximálne deväť mesiacov a mohlo by viesť k uvaleniu sankčných ciel. "Ak vyšetrovanie preukáže, že je nevyhnutné zasiahnuť, potom nebudem mať problém k takémuto kroku pristúpiť," uviedol Peter Mandelson. Čiastočne tým upokojil niekoľko stoviek zástupcov obuvníckeho priemyslu, ktorí sa v stredu dopoludnia stretli s komisárom, aby pomohol zastaviť nadmerný prílev obuvi. Podľa nich môže z tohto dôvodu prísť o prácu v európskom obuvníckom priemysle do dvoch rokov až 140-tisíc ľudí, čo je približne polovica z terajšieho počtu.

Taliansky tlak
Minulý rok klesol počet pracovných miest v tomto priemysle v Európe na 290 129 zo 405 270 v roku 1988. Ako uviedol predseda Konfederácie európskeho obuvníckeho priemyslu Raphael Calvo, ktorého citovala agentúra Bloomberg, najväčší úder spôsobila čínska obuv výrobcom v Taliansku, vo Francúzsku, v Španielsku, Portugalsku, Grécku a Poľsku. Európski výrobcovia budú preto žiadať EÚ, aby vyšetrovanie netrvalo až deväť mesiacov, ale ukončilo sa skôr. "Každý deň predlžovania znamená možnosť zatvorenia ďalšieho obuvníckeho závodu a prepúšťanie," povedal Calvo, ktorý žiada rovno o zavedenie dovozných ciel. Hovorkyňa Petra Mandelsona Claude Veronová-Revilleová potvrdila, že vyšetrovanie by nemalo trvať taký dlhý čas. Najskôr ho však musí schváliť Európska komisia a v prípade jej súhlasu sa začne už koncom júna. Najskorší termín prípadného uvalenia sankcií sú tri mesiace po začatí vyšetrovania.
Najaktívnejší v protestoch a tlaku na Európsku komisiu sú Taliani. Podľa predsedu talianskeho združenia obuvníckeho priemyslu Rossana Soldiniho je celý priemysel v kríze a dostal ho do nej práve nekontrolovaný dovoz z Číny. Taliani sa rovnako aktívne zasadzovali aj za zníženie dovozov textilu. V tejto oblasti sa Európska komisia v minulých dňoch už s Čínou dohodla a dosiahla obmedzenia v raste dovozu čínskeho textilu do únie do roku 2008. Vyhla sa uvaleniu sankcií, ktoré si zvolili USA, keďže vedela, že čoskoro bude nasledovať problém obuvi.

Riziko ďalších sporov
Mandelson sa na obmedzení rastu dovozu textilu dohodol v Pekingu s čínskym ministrom obchodu minulý týždeň. Rast dovozu v prípade 10 najcitlivejších položiek bude limitovaný priemerne 10 percentami ročne, pričom pri najcitlivejších z tejto desiatky bude rast dovozu obmedzený na 8,5 percenta, pri iných na 9,5, 10 či 12,5 percenta. Vyhol sa tak sankciám povoleným v rámci pravidiel Svetovej obchodnej organizácie, ktoré umožňujú Európskej komisii obmedziť rast dovozu z Číny ročne až 7,5-percentným limitom.
Peter Mandelson verí, že sa riešenie nájde aj v prípade obuvi. Sám nie je veľkým zástancom sankcií, ktoré podľa neho nie sú riešením. Ako uviedol na seminári o obchode s Čínou, sankcie nie sú jeho preferovaným nástrojom a varoval pred nárastom protekcionizmu ako odpoveďou na nástup Číny a Indie na svetových trhoch. Jediným riešením pre Európu aj USA je zvýšenie konkurencieschopnosti vlastných produktov. "Včera to bol textil. Dnes zasa obuv. Čo to bude zajtra? Spotrebná elektronika alebo autá?" pýta sa Mandelson. Ako dodal, nechce byť tým, o ktorom sa bude neskôr hovoriť, že sa svetovému obchodu obrátil chrbtom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. október 2024 15:17