StoryEditor

Norsk Hydro chce odísť z Nemecka

27.06.2005, 00:00

Nórsky priemyselný koncern Norsk Hydro a jeho partneri v nemeckých továrňach -- americký koncern Alcoa a rakúsky Austria Metall -- v pondelok minulý týždeň rozhodli o zrušení prevádzok v prípade, že sa hospodárske podmienky výrazne nezlepšia.
Norsk Hydro chce totiž do konca roku 2006 zatvoriť svoju továreň v dolnosaskom meste Stade pre príliš vysoké ceny elektrickej energie v Nemecku a stal sa tak prvou spoločnosťou s energeticky náročnou produkciou, ktorá z tohto dôvodu mieni zatvoriť svoju továreň v krajine. Okrem Stade je ohrozený osud aj hlinikárne Hamburger Aluminium Werk (HAW), v ktorej Norsk Hydro vlastní tretinový podiel. Odchod Norsk Hydro z nemeckého trhu ohrozí 420 pracovných miest v Stade a 550 v HAW.
Podľa denníka Financial Times Deutschland totiž faktúry za elektrinu môžu pri výrobe kovov, ako hliník či meď, predstavovať až 30 percent prevádzkových nákladov. "Norsk Hydro rokoval so všetkými dodávateľmi na nemeckom energetickom trhu, no nepodarilo sa uzatvoriť kontrakty za podmienok, ktoré by umožnili pokračovanie výroby primárneho hliníka v týchto továrňach," povedal pred týždňom šéf hlinikárskej divízie Norsk Hydro Jon-Harald Nilsen.
Ceny elektriny v Nemecku po liberalizácii trhu na začiatku desaťročia výrazne stúpli. Dôvodom sú vyššie, zákonom určené odvody, ako ekologická daň či cena emisných certifikátov. K tomu sa pridružujú rastúce náklady na elektrárenské palivo, čiže na zemný plyn a dovážané čierne uhlie. Ďalším faktorom, ktorý sa v poslednom čase pod tento vývoj podpísal, je obchodovanie s elektrickou energiou na energetických burzách, ako na lipskej EEX, kde ceny ovplyvňujú aj špekulatívne prvky, napríklad budúci vývoj trhu.
Werner Marnette, šéf najväčšieho európskeho výrobcu medi Norddeutsche Affinerie, napadol EEX, ktorá je určujúcim faktorom pre veľkoobchodné ceny v Nemecku. Podľa neho ceny na EEX v posledných dvoch rokoch doslova explodovali a v súčasnosti dosahujú zhruba 40 eur za megawatthodinu. Poukazuje aj na to, že popredné nemecké energetické koncerny v posledných dvoch rokoch výrazne zvýšili svoje zisky. Napríklad E.ON Energie vlani zvýšil prevádzkový zisk o 20 percent na 3,6 miliardy eur.
Spoločnosť Hamburgische Electricitäts-Werke (HEW), ktorá patrí k Vattenfall Europe, ponúkla predĺženie kontraktu o odbere elektrickej energie o pol roka s tým, že sa vzdá zvýšenia cien šesť mesiacov, aby vytvorila priestor na uzatvorenie dlhodobejšej zmluvy. Norsk Hydro však túto ponuku odmietol s tým, že nejde o ponuku, o ktorej by bolo možné rokovať. "Je tam priveľa otvorených bodov," povedal hovorca koncernu.
Podľa Spiegel Online sa do veci záchrany oboch hlinikární zapojila aj nemecká vláda a v úsilí zachrániť ohrozené továrne sa ponúkla ako sprostredkovateľ medzi energetickými podnikmi a Norsk Hydro. Minister hospodárstva Wolfgang Clement upozornil, že hliník je mimoriadne dôležitý pre automobilový priemysel, ktorý patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Nemecku. Clement poukázal na to, že nejde iba o záležitosť Nemecka, pretože podobná reštrukturalizácia sa deje v celom svete a odvolal sa na plánované zatvorenie tovární v Nórsku a výstavbu nových na Islande a v Perzskom zálive, kde je energia lacná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:25