StoryEditor

S fabrikami na montáž LCD modulov sa roztrhlo vrece

30.08.2006, 00:00
So zahraničnými investormi, ktorí sa na Slovensku zaujímajú o výstavbu fabriky na montáž LCD modulov, sa v uplynulých dňoch roztrhlo vrece. Najnovším prírastkom je juhokórejský Samsung Electronics, ktorého predstavitelia minulý týždeň rokovali na túto tému so slovenskou vládou. Informáciu o stretnutí v pondelok potvrdil primátor Galanty Alexander Mézeš, podľa ktorého je v hre investícia za 15 miliárd korún a približne 1 500 nových pracovných miest.

So zahraničnými investormi, ktorí sa na Slovensku zaujímajú o výstavbu fabriky na montáž LCD modulov, sa v uplynulých dňoch roztrhlo vrece. Najnovším prírastkom je juhokórejský Samsung Electronics, ktorého predstavitelia minulý týždeň rokovali na túto tému so slovenskou vládou. Informáciu o stretnutí v pondelok potvrdil primátor Galanty Alexander Mézeš, podľa ktorého je v hre investícia za 15 miliárd korún a približne 1 500 nových pracovných miest. Okrem samotnej Galanty sa o ňu uchádzajú aj ďalšie slovenské mestá, primátor však odmietol konkretizovať, ktoré a dodal, že je to výlučne záležitosť vlády.

Zdržanlivý Fico i Samsung
Bližšie informácie o prísne utajovanom projekte neposkytol ani premiér Robert Fico, ktorý sa v pondelok v Galante zúčastnil na slávnostnom otvorení logisticko-distribučného centra Samsung Electronics Slovakia. "Rád by som komentoval veci, keď sú hotové. Nebudem z toho robiť preteky, ako to robila minulá vláda, že sa predbiehali politické strany, ktorá skôr oznámi investíciu. Takže počkajme si na reálny výsledok a potom dostanete všetky informácie," povedal Fico na tému pripravovanej investície.
Zdržanlivý bol aj prezident divízie Samsung Digital Media Business Gee Sung Choi, podľa ktorého si tento projekt ešte vyžaduje posúdenie príležitostí, ktoré im na umiestnenie fabriky ponúkajú susedné štáty.
Podľa informácií agentúry SITA uvažuje slovenský návrh štruktúry investičných stimulov o poskytnutí štátnej pomoci 86 miliónov eur, čo by znamenalo viac ako pätinu percenta z celkovej investície. Najaktuálnejším konkurentom pre umiestnenie novej fabriky na LCD moduly je Maďarsko, kde má Samsung Electronics svoju druhú európsku výrobnú základňu.

Do Nitry sa nechystajú
Záujem o miliardové investície do montážnych fabrík na LCD moduly majú viacerí kľúčoví hráči na trhu spotrebnej elektroniky. Podľa výkonného riaditeľa Samsung Electronics Slovakia Antona Ondreja si už niektorí z týchto investorov nechali s dostatočným predstihom vypracovať projekty EIA, ktoré hodnotia vplyvy investície na životné prostredie, aby mohli bez zbytočných prieťahov začať s výstavbou.
To je aj prípad zatiaľ utajeného producenta LCD televízorov, ktorý sa chystá do priemyselného parku Nitra-Sever. Podľa vyjadrenia Ondreja ním určite nie je Samsung, ktorý zvažuje úplne inú lokalitu. Nitriansky závod má stavať kórejská firma Takenaka. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov z prostredia slovenskej vlády by za investíciou mal údajne stáť koncern Sony.

Nové logistické centrum
Nové logistické a distribučné centrum v Galante poskytuje distribučné služby nielen pre slovenský závod, ale aj pre koncernové prevádzky z Maďarska. Už onedlho majú pribudnúť aj niektoré produkty spotrebnej elektroniky vyrábané v ázijských závodoch Samsungu. Logistické centrum s rozlohou 25-tisíc štvorcových metrov skladovacích plôch si vyžiadalo investíciu 750 miliónov korún.
Prezident divízie Samsung Digital Media Business Gee Sung Choi informoval, že nová prevádzka má predovšetkým zvýšiť efektívnosť a rýchlosť ich distribúcie na trhoch Európskej únie. Juhokórejský investor začal vyrábať v areáli bývalých nábytkárskych závodov v Galante v roku 2002. Produkciu počítačových monitorov postupne rozšíril o televízory s plazmovými a LCD obrazovkami, tlačiarne, LCD monitory, DVD kombá, MP3 prehrávače a domáce kiná.
Galantský závod je najväčšou výrobnou, logistickou a distribučnou základňou Samsung Electronics v celej Európe. Koncern doteraz preinvestoval na Slovensku viac ako štyri miliardy korún a vytvoril 3 150 pracovných miest. Firma dosiahla za prvý polrok obrat 35,3 miliardy korún, čo predstavuje medziročný nárast o 84 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:36