StoryEditor

Brano Group dostane peniaze na zlievareň

18.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Vláda prehodnotila odmietavé stanovisko a schválila investičné stimuly pre českú spoločnosť Brano Group. Tá sa na Slovensku bude môcť tešiť štátnej pomoci za viac než 72 miliónov korún. Český výrobca autosúčiastok postaví novú zlievareň v Prakovciach pri Gelnici.
V regióne postihnutom nadpriemernou nezamestnanosťou by mohlo nájsť prácu dvesto ľudí, tvrdí generálny riaditeľ Brano Group Pavel Juříček. Firma tam plánuje preinvestovať 7,5 milióna eur, čo je približne 252 miliónov korún.
Investičné stimuly pozostávajúce z daňových prázdnin a z dotácií na vytvorené pracovné miesta sľúbila spoločnosti ešte vláda Mikuláša Dzurindu. Nový kabinet premiéra Roberta Fica však už schválenú investičnú pomoc vlani v novembri bez udania dôvodu zrušil. Na žiadosť investora však vláda svoje rozhodnutie prehodnotila.
"Sme pripravení investovať, ale musí to byť podložené konkrétnymi zákazkami. Teraz so zákazníkmi rokujeme o kontraktoch," vyhlásil Juříček, ktorý sa o tom, že Slovensko predsa len súhlasí s podporou investície mieriacej do jedného z najchudobnejších regiónov, dozvedel v novembri.
V Prakovciach má firma zatiaľ jedného zamestnanca. Postaviť novú zlievareň odliatkov pre automobilový priemysel podľa Juříčka potrvá jeden a pol roka. Brano Group dodáva automobilkám najmä pedále, zdviháky a zamykacie systémy. Skupina získala v týchto dňoch nový kontrakt pre americký DaimlerChrysler. Firma rokuje aj o prvej väčšej zákazke pre ruské Togliatti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 03:07