StoryEditor

Ford očakáva ziskovosť v roku 2008

23.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americká automobilka Ford Motor je stále odhodlaná obnoviť ziskovosť aktivít v Severnej Amerike do roku 2008 a je na ceste k splneniu tohto cieľa. Včera to podľa agentúry Reuters vyhlásil prezident spoločnosti pre americký kontinent Mark Fields.
Naproti tomu nemenovaný predstaviteľ automobilky včera pre agentúru Bloomberg News uviedol, že Ford svoj plán obratu vo vývoji hospodárenia severoamerických aktivít splniť kvôli vyšším cenám benzínu a klesajúcemu predaju športovo-úžitkových vozidiel.
Predaj Fordu v USA sa v prvých piatich mesiacoch tohto roka znížil o 3,5 percenta, kým celkový predaj automobilov v USA klesol iba o 0,4 percenta. Trhový podiel Fordu sa tak podľa organizácie AutoData medziročne znížil z 19,1 na 18,5 percenta.
Automobilka Ford včera predstavila modelový rad pre budúci rok, ktorý by mu mal pomôcť prilákať zákazníkov a prispôsobiť sa zmenám na automobilovom trhu. "Ford nikdy nebol v lepšej pozícii pre boj o zákazníkov," tvrdí Fields.
Ford rovnako ako svetová jednotka General Motors zápasí s lacnou a kvalitnou konkurenciou z Japonska a Južnej Kórey, ako aj s rastúcimi nákladmi na suroviny, zdravotnú starostlivosť a dôchodky. Automobilka v januári oznámila, že do roku 2012 prepustí v Severnej Amerike 25- až 30-tisíc zamestnancov a zatvorí štrnásť tovární.
Severoamerické aktivity Fordu vlani vykázali stratu 1,6 miliardy dolárov, v prepočte takmer päťdesiat miliárd korún, čo znížilo zisky celej skupiny Ford o viac než 40 percent na dve miliardy dolárov.
Kurz akcií Fordu sa včera výraznejšie nezmenil, no v utorok sa prepadol o päť percent na 13-ročné minimum. Od začiatku roku sa tak
akcie oslabili o 17 percent, kým akcie GM stúpli o 32 percent vďaka väčšej dôvere investorov k jeho reštrukturalizačnému plánu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:25