StoryEditor

Automobilky sa u nás zabývajú

13.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Počas najbližších piatich rokov sa do krajín strednej a východnej Európy presunie výroba áut v hodnote šesť miliárd dolárov. Vyplýva to zo správy poradenskej a audítorskej firmy PricewaterhouseCoopers. Podľa tejto správy nie je premiestňovanie produkcie do iných regiónov jednoduché a nie je ani vždy tou najlepšou voľbou.
Tlaky trhu na znižovanie nákladov podľa analýz znamenajú, že mnohým automobilkám a ich dodávateľom sa zdá rozumné presunúť výrobu smerom na východ. Dokonca aj tí, pre ktorých je toto rozhodnutie z obchodného hľadiska rozumným krokom, realizujú niekedy presun príliš rýchlo, čo vytvára problémy, ktoré majú nepriaznivý vplyv na plynulé fungovanie ich podnikania.
"Čím je spoločnosť menšia, tým menšie sú jej riadiace zdroje, ktoré môže využiť na plánovanie presunu," konštatoval vedúci automobilovej sekcie spoločnosti PricewaterhouseCoopers Matt Pottle. Podľa neho síce presun výroby do regiónu strednej a východnej Európy prináša so sebou nesporné výhody, no ich uvedomenie si vyžaduje silné obchodné argumenty a správnu stratégiu.
Presun výroby pozostáva z troch kľúčových fáz, a to zo strategického plánovania, samotného presunu a napokon z riadenia problémov, ktoré sa po presune objavia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 18:39