StoryEditor

EdF a Enel sú blízko dohody

15.04.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Francúzska elektrárenská spoločnosť Electricité de France (EdF) a talianska skupina Enel pôsobiaca aj na Slovensku sú bližšie k uzatvoreniu vzájomnej dohody. Po troch mesiacoch rokovaní sa v súčasnosti profiluje riešenie, ktoré umožní talianskej skupine vstup na francúzsky trh s energiami, informoval včera denník Le Figaro.
Otvorenie francúzskeho trhu pre skupinu Enel je protiváhou, ktorú požadoval Rím za to, že EdF bude môcť pôsobiť v talianskej spoločnosti Edison. Enel vstupom na francúzsky trh s energiami chce pôsobiť v troch oblastiach. Účasťou v rozvoji prototypu budúceho jadrového reaktora EPR vo výške 10 % sa talianska skupina usiluje, aby disponovala približne 1 000 až 1 500 MW elektrickej energie vyrobenej v jadrovej elektrárni za výrobnú cenu. Po druhé, EdF odstúpi talianskej skupine svoju 18-percentnú účasť v spoločnosti Société nationale d´électricité et de thermique, (SNET), bývalej filiálke ťažobnej uhoľnej spoločnosti Charbonnage de France a presvedčí ju, aby predala Enelu zvyšných 16 %, ktoré ešte vlastní. Po tretie, a to je, ako zdôraznil denník Le Figaro, veľká novinka, EdF sa zaviaže, že odstúpi Enelu pozemky, na ktorých Taliani vybudujú elektrárne s kombinovaným palivom aj plynom. To umožní vyrobiť kvalitnú energiu v čase vysokého dopytu. Okrem toho sa rokuje, aby EdF súhlasila s tým, že odstúpi Enelu za trhovú cenu elektrárne alebo elektrárenské zariadenia v strednej a východnej Európe, ktoré už nebude v tomto regióne potrebovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 16:44