StoryEditor

Investície do obnoviteľných zdrojov

16.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Najlepšie podmienky na investovanie do obnoviteľných zdrojov energie (OZE) sú vo Veľkej Británii a Španielsku. Veľký potenciál v tomto smere má Čína, Kanada a India. Vyplýva to z rebríčka atraktívnosti krajín z hľadiska investovania do OZE, ktorý pravidelne zostavuje celosvetová konzultačná spoločnosť Ernst & Young.

Najlepšie podmienky na investovanie do obnoviteľných zdrojov energie (OZE) sú vo Veľkej Británii a v Španielsku. Veľký potenciál v tomto smere má Čína, Kanada a India. Vyplýva to z rebríčka atraktívnosti krajín z hľadiska investovania do OZE, ktorý pravidelne zostavuje celosvetová konzultačná spoločnosť Ernst & Young.
Napriek vedúcemu postaveniu Veľkej Británie a Španielska sa podmienky na investície do OZE v týchto krajinách v posledných rokoch zhoršujú. "Vo Veľkej Británii došlo k významným zmenám, keďže tamojšia vláda znížila výkupné ceny elektriny z OZE. Zároveň sa tu zvýšili aj poplatky za prenos," vysvetlil riaditeľ divízie spoločnosti Ernst & Young pre globálne OZE Jonathan Johns.
Podľa neho sa vďaka spomaleniu vývoja na vyspelejších trhoch s OZE investori zamerajú na iné krajiny s nesporne veľkým potenciálom. "Najväčšie šance má Kanada, Čína a India," myslí si Johns. Podľa názoru Ernst & Young je práve Čína krajinou, ktorá smeruje rýchlym tempom k tomu, aby sa stala najväčším trhom v oblasti OZE.
Vedúce postavenie Veľkej Británie by mohli podľa Johnsa ohroziť Spojené štáty americké, ktoré disponujú nesmiernymi zdrojmi a majú nízke náklady na vývoj. "Pokiaľ sa posilní dôvera v systém daňových úľav, nie je vylúčené, že USA sa usadia na špičke rebríčka," dodal Johns.
Rebríček atraktívnosti krajín z hľadiska investovania do OZE zostavovaný spoločnosťou Ernst & Young obsahuje hodnotenie 20 národných trhov s obnoviteľnou energiou, vrátane hodnotenia existujúcej infraštruktúry a jej použiteľnosti pre rôzne technológie. Spoločnosť Ernst & Young je jednou z popredných celosvetových spoločností v oblasti poskytovania profesionálnych poradenských služieb. Disponuje tímom 100 000 odborníkov v 140 krajinách sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:52