StoryEditor

Volkswagen opäť očakáva v Číne zisk

11.04.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nemecká automobilka Volkswagen sa chce v tomto roku v Číne dostať zo stratovej zóny. Viceprezident VW zodpovedný za predaj a marketing v Číne Soh Weiming včera pri príležitosti predstavenia nového modelu Jetta Sagitar v Šanghaji informoval, že obidva spoločné podniky v Šanghaji a Changchune majú v tomto roku opäť dosiahnuť zisk. Weiming neuviedol žiadne prognózy o výške zisku. V minulom roku zaúčtovali obe spoločnosti straty po odrátaní mimoriadnych efektov vo výške 119 miliónov eur.
Trhový podiel skupiny Volkswagen v Číne predstavoval v marci podľa Weiminga 17,56 percenta, s čím bol koncern spokojný. Ešte pred týždňom totiž kolovali nepotvrdené informácie o podiele na čínskom trhu vo výške len okolo 16 percent. V roku 2004 mal VW v Číne 25-percentný trhový podiel, ktorý však vlani klesol na 17,3 percenta.
Podľa šéfa odbytu funguje čínsky trh inak ako európsky. Koncern sa chce v budúcnosti silnejšie zamerať na potreby súkromných zákazníkov. Nový model Sagitar, ktorý sa vyrába v závode Changchun na severovýchode Číny, má osloviť predovšetkým mladých a úspešných ľudí. Auto je inováciou nového modelu Jetta, ktorý bol uvedený na európsky trh v minulom roku.
Volkswagen sa pokúša vyriešiť svoje problémy v Číne zavedením nových pre čínsky trh prispôsobených modelov. Do roku 2009 plánuje predstaviť na tomto trhu 10 až 12 nových modelov. Od budúceho roka sa majú v závode v Šanghaji vyrábať autá značky Škoda. Za prvé tri mesiace VW predal v Číne 164-tisíc vozidiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:11