StoryEditor

Chorvátsko čaká tento rok viac Slovákov

24.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

V tomto roku by Chorvátsko mohlo navštíviť zhruba dvestotisíc Slovákov, ktorí by v krajine na západnom Balkáne mali stráviť zhruba 1,28 milióna prenocovaní. Predpokladá to zástupca Chorvátskeho turistického združenia Milo Sršen. Vlani Chorvátsko evidovalo 184,9 tisíca Slovákov, ktorí v krajine strávili v priemer 6,4 dňa.
Počet Slovákov cestujúcich do Chorvátska sa tak vlani medziročne zvýšil o 4,9 %. Celkový počet prenocovaní Slovákov sa pritom medziročne zvýšil o 7,5 percenta na vlaňajších 1,18 milióna prenocovaní. Strategickým cieľom Chorvátska je podľa Sršena obnova a ochrana chorvátskeho turistického potenciálu, stabilizácia pozície Chorvátska na medzinárodnom turistickom trhu či stanovenie novej identity krajiny.
V tomto roku Chorvátsko očakáva 10,2 milióna turistov, z ktorých 8,64 milióna príde zo zahraničia. V minulej sezóne pritom evidovalo 8,467 mil. návštevníkov zo zahraničia. Celkový počet prenocovaní by mal v tomto roku predstavovať 52,45 milióna, z toho 46,91 milióna by mali tvoriť zahraniční návštevníci.
"Do roku 2010 by sme chceli pritiahnuť jedenásť miliónov zahraničných turistov, ktorí by mohli v krajine stráviť 66 miliónov nocľahov," konštatoval Sršen. V roku 2010 by Chorvátsko mohlo získať do štátneho rozpočtu z turizmu 10,6 miliardy eur, vlani to bolo 5,89 miliardy. Príjmy z turistických zájazdov by v tomto roku mali zaznamenať troj- až päťpercentný nárast.
Ako ďalej zdôraznila veľvyslankyňa Chorvátska na Slovensku Andrea Gustović-Ercegovac, turizmus je pre krajinu jedno z najdôležitejších odvetví. Podľa nej by Chorvátsko chcelo čoskoro vstúpiť do Európskej únie. Veľvyslankyňa vyzdvihla investície, ktoré Chorvátsko každoročne investuje do infraštruktúry v turizme. Do prípravy na tohtoročnú turistickú sezónu sa v Chorvátsku preinvestuje viac ako 800 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:07