StoryEditor

Shell zostane v Nigérii

17.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Druhý najhodnotnejší ropný koncern na svete Royal Dutch/Shell neplánuje odchod z ropných polí ani po nedeľných útokoch rebelov na jeho zariadenia v delte rieky Niger. Informoval o tom v Londýne hovorca koncernu. Shell však dočasne stiahol z ohrozeného územia 330 svojich pracovníkov.
Útok vzbúrencov si vyžiadal životy 22 ľudí, z nich bol len jeden človek zo Shellu.
Holandsko-britský koncern ťaží v Nigerskej delte za normálnych podmienok milión barelov (barel = 159 litrov) suroviny denne. A týmto výkonom má veľký náskok pred ostatnými spoločnosťami, ktoré prišli ťažiť ropu do tejto africkej krajiny.
Povstalci v delte rieky protestujú proti tomu, že kmene, ktoré žijú na území s ropnými poliami, nemajú primeraný podiel na bohatstve, ktoré sa získava z útrob ich územia. Na budúci rok by sa mali konať v najľudnatejšej africkej krajine prezidentské voľby. Povstalci sa rozhodli, že do ich konania úplne rozvrátia ťažbu ropy v Nigérii.
V Nigérii sa ťaží denne 2,3 milióna barelov ropy. Podľa expertov napätá situácia okolo Iránu a nepokoje v Nigérii budú v tomto roku dôležitými faktormi rastu ceny tejto strategickej suroviny na svetovom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:02