StoryEditor

Indovia valcujú oceliarne

23.10.2006, 00:00
Britsko-holandská oceliarska spoločnosť Corus prijala ponuku na akvizíciu od indického konkurenta Tata Steel. Ak by sa akvizícia uskutočnila, vznikla by šiesta najväčšia oceliarska firma na svete, ktorá by produkciou preskočila aj americké US Steel.

Britsko-holandská oceliarska spoločnosť Corus prijala ponuku na akvizíciu od indického konkurenta Tata Steel. Ak sa akvizícia uskutoční (Tata by chcela dohodu podpísať v januári), vznikla by podľa The Financial Times šiesta najväčšia oceliarska firma na svete, ktorá by produkciou preskočila aj americkú US Steel.
Ponuka Tata Steel vo výške 8,1 miliardy dolárov (236,2 miliardy Sk) by zároveň znamenala historicky najväčšiu expanziu indickej firmy do zahraničia. Tou doteraz najväčšou bolo prevzatie niekoľkých brazílskych firiem v sektore produkcie ropy a zemného plynu indickou Oil & Natural Gas Corp. za 1,4 miliardy dolárov. Ponuka je zvlášť odvážna, pretože Corus je deviatou najväčšou firmou v produkcii ocele na svete, zatiaľ čo Tata Steel v rebríčku momentálne zaujíma až 56. miesto.
Napriek veľkým rozdielom analytici prevzatie vo väčšine podporujú. Indická firma má podľa BBC dobré pozície v Ázii, kde sa Corus ťažko dostáva a európska spoločnosť zasa môže otvoriť Tate prístup na európske trhy. Niektorí sa však obávajú akvizičnej vojny. O Corus má záujem aj ruský Severstaľ, ktorý sa už snažil získať Arcelor. Ten mu však zabrala iná indická firma -- Mittal Steel. Okrem toho si nie sú istí, čo sa stane, ak by došlo v najbližších rokoch k ekonomickému útlmu. Tata Steel by mohla mať problémy so splácaním dlhu Corusu, ktorý dosahuje v prepočte 54,5 miliardy korún. Potom by sa do problémov dostal aj dôchodkový fond Corusu, ktorý má v Británii až 166-tisíc členov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:03