StoryEditor

LOT popiera záujem ruského UTair

15.01.2006, 23:00
Ruská letecká firma UTair chce vstúpiť do Leteckých opravovní Trenčín (LOT), ktoré patria k najväčším opravárenským podnikom tohto druhu vo východnej a strednej Európe.

Ruská letecká firma UTair chce vstúpiť do Leteckých opravovní Trenčín (LOT), ktoré patria k najväčším opravárenským podnikom tohto druhu vo východnej a v strednej Európe. V piatok o tom informovala ČTK s odvolaním sa na denník Vedomosti. Pre UTair, patriaci do prvej päťky ruských leteckých prepravcov, to má byť prvá veľká investícia do priemyselného podniku za hranicami Ruska. Podľa Vedomostí o LOT však má záujem aj letecký gigant British Aerospace.
Ako uvádza ČTK, záujem o privatizáciu LOT Rusi potvrdili pri svojej návšteve podniku vlani v decembri. Denník Vedomosti sa pritom odvoláva na nemenovaný zdroj blízky vrcholnému manažmentu LOT. "Ohradzujeme sa proti takýmto dezinformáciám. Pravda je len to, že 9. decembra som prijal zástupcov ruskej spoločnosti UTair. Bola to však len zdvorilostná návšteva," povedal riaditeľ leteckých opravovní Peter Mikle-Barát.
Trenčiansky podnik sa špecializuje na opravy a modernizáciu vrtuľníkov vrátane najznámejších sovietskych a ruských strojov Mil všetkých sérií. Podľa expertov je LOT známa a spoľahlivá značka. Viac ako tretina vrtuľníkov, ktoré prevádzkuje UTair Aavation, lieta v Južnej Afrike a Indii. Ich oprava na Slovensku by preto bola výhodnejšia. Podľa ČTK ruská letecká firma má v krátkom čase uzavrieť zmluvy s požiarnymi službami Španielska a Portugalska a plánuje zabezpečovať aj osobné lety v Európe. Vo farbách UTair v súčasnosti lieta vyše 100 lietadiel a 169 vrtuľníkov. Väčšinový podiel vo firme má podľa všetkého ropná spoločnosť Surgutneftegaz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 15:29