StoryEditor

Bush presadil rozšírenie voľného obchodu

05.08.2005, 00:00
Americký prezident George W. Bush podpísal v utorok dohodu o voľnom obchode so Strednou Amerikou, hoci jej schvaľovanie sa stretlo so silnou vlnou odporu najmä zo strany demokratov a niektorých republikánov. Pozorovatelia to označujú za jedno z najväčších víťazstiev Busha,

Americký prezident George W. Bush podpísal v utorok dohodu o voľnom obchode so Strednou Amerikou, hoci jej schvaľovanie sa stretlo so silnou vlnou odporu najmä zo strany demokratov a niektorých republikánov. Pozorovatelia to označujú za jedno z najväčších víťazstiev Busha, ktorý musel za presadenie dohody bojovať až do poslednej chvíle, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
Bush označil dohodu za viac než zákon, ktorý prospeje aj k zvýšeniu bezpečnosti USA a posilní ekonomický vývoj v krajinách, v ktorých dochádza v mnohých prípadoch k zlyhávaniu princípov demokracie. Šéf finančného výboru amerického senátu Chuck Grassley zároveň dodal, že CAFTA je ďalším dôležitým krokom, ktorý podporí ďalšie rokovania o voľnom obchode vo svete. Obchodný splnomocnenec USA Rob Portman uviedol, že práve podpisom dohody USA vyslali do sveta jasný signál o svojom pozitívnom prístupe k liberalizácii trhu.
Obchodná dohoda CAFTA zruší clo na export USA do Kostariky, Salvádoru, Guatemaly, Hondurasu, Nikaraguy a Dominikánskej republiky a zároveň sa pre tieto krajiny rozšíri bezcolný prístup na
trh v Spojených štátoch, uviedla agentúra Reuters. Vďaka dohode USA získajú bezcolných obchod s takmer všetkými kontinentálnymi krajinami severnej časti západnej pologule.
Obchodná dohoda CAFTA medzi USA, Kostarikou, Dominikánskou republikou, Salvádorom, Guatemalou, Hondurasom a Nikaraguou rozšíri už existujúcu severoamerickú zónu voľného obchodu NAFTA, ktorá zahŕňa USA, Mexiko a Kanadu, smerom na juh. Navyše CAFTA prinesie ekonomickú a tým aj politickú stabilitu v regióne. Proti dohode však vystúpili producenti cukru, odborári a časť textilného priemyslu. Producenti sa obávajú prílevu lacného tovaru, zatiaľ čo odborári poukazujú na rozdielne pracovné podmienky v jednotlivých krajinách a varujú, že krajina môže čeliť ďalšiemu prudkému úbytku pracovných miest.
Podľa zástancov CAFTA pomôže zvýšiť americký export do Strednej Ameriky a podporí rozvoj demokracie v týchto krajinách. Americký Federálny poľnohospodársky úradu uviedol, že dohoda môže zvýšiť export amerických farmárov do Strednej Ameriky o 1,5 miliardy USD ročne.
Hodnota amerického vývozu do krajín Strednej Ameriky dosahovala doteraz asi 15 miliárd USD ročne. CAFTA by mala túto situáciu zmeniť, keďže až 80 percent produktov prichádza z tohto regiónu do USA bez cla, zatiaľ čo americkí vývozcovia museli pri exporte do týchto krajín platiť vysoké clá. Dohoda posilní aj ochranu autorských práv a podporí investície amerických spoločností. Dohodu preto uvítali najmä americkí podnikatelia, ako aj zástupcovia poľnohospodárskeho sektora.
Okrem CAFTA a NAFTA majú USA uzatvorené dohody o voľnom obchode aj s Austráliou, Čile, Singapurom, Jordánskom a Izraelom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:28