StoryEditor

V Bardejove sa schyľuje k štrajku

17.06.2005, 00:00

Odborári bardejovských strojární SB-Inmart vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Vo firme, ktorá vyrába hydraulické elementy, nízku a vysokozdvižnú techniku, pracuje 480 zamestnancov, z nich je okolo 360 robotníkov. Štrajkovou pohotovosťou reagujú na snahy vedenia podniku presadiť odmeňovanie na základe tzv. krízového mzdového predpisu.
Priemerná hrubá mzda vo fabrike dosahuje podľa člena predsedníctva odborovej organizácie Jozefa Balicu približne 12-tisíc korún, no v kategórii robotníckych profesií je to len okolo 9-tisíc korún. Krízový mzdový predpis predpokladá zníženie základnej zložky mzdy o 10 percent a presun tejto sumy do pohyblivej, teda nenárokovateľnej zložky. Vedenie podľa Balicu vyvíja nátlak na zamestnancov, aby podpísali dodatky k pracovným zmluvám. "Čistý príjem zamestnancov by sa týmto rozhodnutím dostal na úroveň minimálnej mzdy. Podľa našich prepočtov by firma ročne ušetrila na mzdových nákladoch len okolo 400-tisíc korún," konštatoval Balica. Odborový predák Štefan Medvecký doplnil, že pohyblivá zložka mzdy je neistá, vlani ju zamestnanci dostali asi len trikrát.
Nespokojnosť s nízkymi mzdami demonštrovali zamestnanci firmy v závere uplynulého aj začiatkom tohto týždňa na protestných mítingoch. Ďalší plánujú na budúcu stredu. V prípade, že nedôjde k dohode, sú pripravení aj na ostrý štrajk.
Vedúci útvaru pre ekonomiku a financovanie bardejovských strojární Ferdinand Exner vyjadrenia odborárov predbežne nechcel komentovať. Ako povedal, vyjednáva sa, preto ich vyhlásenia označil za nekorektné. Podľa neho opatrenia manažmentu prinesú v konečnom dôsledku zvýšenie miezd minimálne o výšku inflácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 09:29