StoryEditor

Predali elektrárenské aktíva Jukosu

18.04.2007, 00:00

Neznáma firma Monte-Valle zaplatila 3,563 miliardy rubľov (3,41 miliardy Sk) za elektrárenské aktíva skrachovanej spoločnosti Jukos. Na ďalšej z mnohých aukcií majetku niekdajšej najväčšej ruskej ropnej spoločnosti sa zúčastnila aj Neft-Activ, dcérska firma štátnej ropnej firmy Rosnefť. Tentoraz sa predávalo 25 percent akcií v Belgorodenergu a Tambovenergu a tri percentá v elektrárenskej firme TGK-4, ktorej súčasťou sú aj prvé dve spomínané. Spoločnosti sú súčasťou elektrárenského systému v strednom Rusku.
Ako informovala agentúra Reuters, hovorcovia ruskej štátnej agentúry pre privatizáciu ani správca konkurznej podstaty Jukosu nechceli povedať, kto je za neznámym vlastníkom elektrárenských aktív, ktorej predstavitelia po skončení aukcie budovu ihneď opustili.
Sama aukcia sa výrazne odlišovala od tých predchádzajúcich. Aj keď konečná cena podobne ako pri prvých aukciách, pri ktorých sa rozoberali hlavne ropné aktíva, nebola v absolútnych číslach príliš vysoká v porovnaní s vyvolávacou cenou, priebeh aukcie bol hektický. Za desať minút bolo podaných 35 ponúk, čo vyvolávaciu cenu nakoniec zvýšilo o 35 percent. Prvé aukcie, pri ktorých Rosnefť odkúpila späť 10 percent svojich akcií, a neskôr talianske firmy Eni a Enel (údajne v prospech Gazpromu) kúpili niekoľko ropných produkčných jednotiek, mali krátky priebeh. Prvé ponuky boli obyčajne aj konečnými.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 10:38