StoryEditor

Automobilky tlačia na cenu aj kvalitu

05.08.2004, 00:00
Andraško Pavol

Bratislavská stavebná spoločnosť Sibamac realizuje 26 stavieb, najmä priemyselné a občianske stavby. V prvom polroku vypracovala v rámci tendrov 125 ponúk, z toho štvrtinu pre automobilový priemysel, najmä pre subdodávateľov.
"Investori v automobilovom priemysle sú síce v súčasnosti veľmi racionálni, no stále prevláda klasická objektová skladba priemyselných objektov -- výroba, skladovanie a administratíva. Náročnosť výstavby spočíva v tom, že sa dodávateľ pohybuje v konkurenčnom prostredí, kde vládne tlak na cenu, práve tak, ako aj na kvalitu," konštatuje obchodný riaditeľ spoločnosti Pavol Andraško.
Prvý polrok je v stavebníctve vždy náročný v tom, že veľkú časť tvorí umŕtvené zimné obdobie a skutočná výroba sa len rozbieha. Krivka výkonnosti sa začína v januári a vrchol dosahuje v lete, kedy začína opäť klesať. Podľa Andraška sa firme v prvom polroku podarilo získať zákazky na celý rok. Úspechom bolo získanie titulu Stavba roka 2003 za Národné tenisové centrum v Bratislave a dokončenie stavby pre Leoni v Ilave. "Podľa stavu zmluvne potvrdených zákaziek budú výkony v tomto roku minimálne 1,6 miliardy korún (vlani 1,4 miliardy korún). Predpokladáme aj zlepšenie ostatných ekonomických ukazovateľov," tvrdí Andraško.
Sibamac zrealizovala v prvom polroku práce za 580 miliónov korún a zamestnávala v priemere 616 pracovníkov. Hlavnými akcionármi Sibamacu (štvrtej najväčšej stavebnej firmy v SR) sú Partners Asset Managment, ktorá vlastní 51 percent akcií, a Banka Slovakia s 31 percentami akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:33