StoryEditor

Za účty sa bude dať platiť aj v cudzine

28.03.2007, 00:00
Ministri financií členských krajín Európskej únie včera schválili pravidlá, ktoré dovolia Európanom platiť za účty v ktorejkoľvek z 27 štátov únie prostredníctvom platobných kariet.

Ministri financií členských krajín Európskej únie včera schválili pravidlá, ktoré dovolia Európanom platiť za účty v ktorejkoľvek z 27 štátov únie prostredníctvom platobných kariet a cez kreditné transakcie z jednotného bankového účtu. "Toto je reálny pokrok na ceste k finančnej integrácii v Európe," povedal nemecký minister financií Peer Steinbrück, ktorého krajina v súčasnosti predsedá únii.
Cieľom jednotnej európskej platobnej zóny SEPA (Single Euro Payments Area) je zvýšenie konkurencie vo finančnom sektore, zníženie nákladov a zvýšenie výberu pre spotrebiteľov.
Európska komisia, ktorá navrhla pravidlá, očakáva, že systém SEPA ušetrí ekonomike 50 až 100 miliárd eur ročne tým, že cezhraničné transakcie budú práve také lacné ako domáce. Ministri financií odmietli niektoré zmeny navrhované Európskym parlamentom, avšak sa očakáva, že parlament schváli budúci mesiac kompromisný návrh pravidiel.
SEPA má umožniť 490 miliónom obyvateľov únie používanie akejkoľvek kreditnej alebo debetnej karty mimo domácej krajiny a autorizovať priame debetné položky v celej únii z jedného bankového účtu.
Podľa Bruselu väčšia výkonnosť a konkurencia na trhu platieb tiež znamená, že Európania budú platiť menej za základné bankové služby, ktoré nás teraz ročne vyjdú na 34 až 252 eur. Pravidlá majú platiť pre všetky členské štáty a ich meny. Dávajú legálnu oporu pre systém SEPA, ktorý by mal začať pracovať v januári 2008 a národné systémy nahradí od roku 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 04:45