StoryEditor

Hľadá sa náhradný investor za Dräxlmaier

16.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva Jirko Malchárek a generálny riaditeľ vládnej investičnej agentúry SARIO Milan Juráška hľadajú náhradný investičný projekt pre Rimavskú Sobotu. Chcú tak vyplniť prázdne miesto po zastavenej investícii nemeckej firmy Dräxlmaier, ktorá minulý týždeň presunula plánovanú investíciu do Rumunska.
Ministerstvo hospodárstva spolu s agentúrou podľa Malchárka okamžite prevzali iniciatívu a hľadajú pre región s vysokou nezamestnanosťou prijateľnú alternatívu. "Naši projektoví manažéri vybrali osem rozpracovaných investičných projektov, ktoré ešte nie sú lokalizované. Budeme sa snažiť presvedčiť investorov, aby zvolili práve nevyužité kapacity Rimavskej Soboty," povedal šéf agentúry Juráška.
Proces rozhodovania investorov nie je ani jednoduchý, ani rýchly, upozorňuje Juráška. "Región Rimavskej Soboty síce z hľadiska pravidiel individuálnej štátnej pomoci investorom patrí do najviac podporovanej zelenej zóny, netreba však podceňovať menej rozvinutú infraštruktúru a rozdielne potreby, ktoré sa u investorov líšia od prípadu k prípadu," zdôraznil.
Nemecká spoločnosť Dräxlmaier oznámila minulý týždeň, že nebude investovať v Rimavskej Sobote, ale výrobu presunie do Rumunska. Svoje rozhodnutie odôvodnila zmenenými podmienkami v relevantnom automobilovom projekte, ktoré favorizujú vzdialenejšie prevádzky s výhodnejšími nákladovými štruktúrami.
Podľa ministerky práce Ivety Radičovej je toto rozhodnutie potvrdením, že Slovensko nie je miestom pre mzdový dumping. Dräxlmaier, krorý mal v novej fabrike preinvestovať okolo 700 miliónov korún a zamestnať 1 200 ľudí, ponúkal strednému manažmentu plat 7 500 korún mesačne. Investíciu s takto nízkymi platmi nechcel štát podporiť požadovanými stimulmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:13