StoryEditor

EK systému Vista nedôveruje

30.03.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Európska komisia oznámila americkému softvérovému gigantu Microsoft, že má obavy, čo sa týka konkurencie, z jeho nového operačného systému Vista.
"Obávame sa možnosti, že nový operačný systém Vista bude zahŕňať rôzne elementy, ktoré sú v súčasnosti dostupné osobitne v Microsofte," uviedol hovorca EK Jonathan Todd.
Komisárka pre hospodársku súťaž Neelie Krosová oznámila, že v tejto súvislosti už zaslala list generálnemu riaditeľovi Microsoftu Stevovi Ballmerovi. Hovorca spoločnosti uviedol, že Microsoft o liste nevie, takže ho nemôže komentovať.
Hoci zatiaľ EK nezačala žiadne formálne vyšetrovanie prípadu, očakáva, že Microsoft vyjadrí svoje stanovisko. Ak EK zistí, že operačný systém porúša zákony o hospodárskej súťaži, podnikne samostatné právne kroky.
"Domnievame sa, že Microsoft má na srdci svoj vlastný záujem a chce spustiť ďalší produkt bez toho, aby mal obavy z toho, že by komisia z dôvodu protimonopolnej legislatívy začala uplatňovať rôzne právne kroky voči tomuto produktu," povedal Todd.
Microsoft je už zapletený do dlhotrvajúceho sporu s protimonopolným orgánom EÚ. V roku 2004 komisia rozhodla, že spoločnosť zneužívala v prípade operačného systému Windows svoje dominantné postavenie a udelila jej pokutu 497 miliónov eur, v prepočte 18,76 miliardy Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 00:31