StoryEditor

Shell pomaly preniká do Kuvajtu

22.03.2005, 23:00
Autor:
SITASITA

Britsko-holandská ropná skupina Royal Dutch/Shell a kuvajtská spoločnosť Kuwait Petroleum International (KPI) podpísali dohodu o spoločnom investovaní. Ako spoločnosť Shell informovala v utorok, firmy budú skúmať možnosti spolupráce pri investovaní do rozvoja dodávateľského reťazca od produkcie a rafinácie až po distribúciu a marketing ropných produktov. Sústredia sa pritom na oblasti s vysokým dopytom po produktoch z ropy, uviedla spoločnosť Shell, bližšie však tieto oblasti ani krajiny nekonkretizovala.
"Toto strategické partnerstvo bude vyhľadávať príležitosti vo svete na zhodnocovanie globálnych skúseností Shell pri distribúcii kuvajtských zdrojov," uviedol výkonný riaditeľ pre distribúciu spoločnosti Shell Rob Routs.
V Kuvajte, tak ako vo väčšine štátov na pobreží Perzského zálivu, platia prísne pravidlá obmedzujúce prítomnosť zahraničných energetických spoločností v sektoroch ropného a plynárenského priemyslu. V súčasnosti však prebiehajú rokovania o uvoľnení týchto pravidiel, čím by sa surovinové zásoby týchto štátov mohli otvoriť pre západné koncerny.
V polovici marca podpísala dohodu o spolupráci s KPI aj britská ropná spoločnosť BP, aby spoločne vyhľadávali investičné príležitosti v Číne. Firmy budú spolupracovať v oblastiach, akými sú dodávky ropných produktov, rafinácia, distribúcia a marketing pre Čínu a susediace krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:07