StoryEditor

V bruselskom VW schválili nižšie platy

28.02.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci bruselského závodu Volkswagenu (VW) včera akceptovali plán záchrany podniku, na ktorom sa dohodol manažment a odbory. Podľa neho by sa vo fabrike, ktorej hrozilo zatvorenie, malo v budúcnosti vyrábať malé auto Audi A1. "Dnes sa začína budúcnosť novej fabriky Audi v Bruseli," povedal belgický minister práce Peter Vanvelthoven. Zaistených je najmenej 2 200 pracovných miest. Výsledok hlasovania dal okrem toho zelenú dohodnutému sociálnemu plánu. Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
V pondelok sa manažment a odbory dohodli na znížení mzdových nákladov o pätinu. To znamená, že týždenný pracovný čas sa predĺži o tri hodiny na 38 hodín. Podľa tlačovej agentúry BELGA plán podporili viac ako tri štvrtiny opýtaných. Vanvelthoven teraz očakáva, že demokratické rozhodnutie budú rešpektovať všetky zúčastnené strany.
Budúcnosť podniku visela dlhé mesiace iba na vlásku po tom, ako sa Volkswagen rozhodol presunúť výrobu Golfu. Jesenné vyhlásenie koncernu, že v budúcnosti bude vyrábať VW Golf iba v nemeckých závodoch, vyvolalo dlhý štrajk. Vtedy v bruselskom závode ešte pracovalo okolo 5 400 ľudí, z ktorých už niekoľko stoviek fabriku opustilo. Do rokovaní medzi Volkswagenom a odbormi vstúpila aj belgická vláda a závodu hrozilo úplné zatvorenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. júl 2024 23:34