StoryEditor

Humenné chce nový priemyselný park

16.08.2005, 00:00
Dve tretiny priemyselného parku Guttmanovo v Humennom s celkovou rozlohou päť hektárov obsadila dánska firma Tytex a Müller Textil Slovakia. V priemyselnom parku sú v súčasnosti voľné ešte dve plochy s rozlohou 4 000 a 3 600 štvorcových metrov. Záujem je však iba o väčšie rozlohy.

Dve tretiny priemyselného parku Guttmanovo v Humennom s celkovou rozlohou päť hektárov obsadila dánska firma Tytex a Müller Textil Slovakia. Prvá z menovaných firiem sa dokonca uchádza o výstavbu ďalšej výrobnej haly. V priemyselnom parku sú v súčasnosti voľné ešte dve plochy s rozlohou 4 000 a 3 600 štvorcových metrov. Záujem je však iba o väčšie rozlohy.
"Vstupom zahraničného kapitálu do nášho mesta a oživením fabrík bývalej Chirany, príchodom talianskej firmy Oldrati a spustením závodu Tytexu a nemeckého Mülleru Textil sa znížila miera nezamestnanosti v Humennom. Teší nás, že sa budú zapĺňať ďalšie plochy," povedal včera primátor mesta Vladimír Kostilník. Dodal, že miera nezamestnanosti v meste tak klesla z pôvodných 22 na súčasných 10,5 percenta.
Predstavitelia samosprávy rokujú s dánskymi investormi, ktorí majú záujem zhruba o 55 000 štvorcových metrov, a s anglickým investorom, ktorý žiada 21 000 metrov. Záujem však majú aj ďalší talianski investori. Kostilník dodal, že zhruba o dva týždne má byť rokovanie so zástupcom istej anglickej firmy. "Máme preto záujem o výstavbu nového priemyselného parku v Humennom, ktorý by mal rozlohu vyše 10 hektárov," konštatoval Kostilník.
Priemyselný park Guttmanovo odovzdali v novembri minulého roka. Na infraštruktúre sa preinvestovalo 1,8 milióna eur. Výstavba parku sa zo 73 percent financovala z fondu PHARE, zvyšok poskytol štát a mesto Humenné.
Záujem investorov o Humenné potvrdil aj vedúci oddelenia výstavby, územného plánu a životného prostredia na mestskom úrade Marián Šalata. Ich zámery však ešte nechcel bližšie špecifikovať. Dodal, že istá anglická firma chce zamestnať 300 a dánska spoločnosť až 900 ľudí.
Humenská radnica preto pripravila aktualizáciu územného plánu mesta a ponúka na schválenie dve priemyselné lokality. V tesnom susedstve priemyselného parku Guttmanovo má vo výhľade 15, resp. 20 hektárov a v lokalite Suchá Hora ďalších vyše 20 hektárov. Práce na príprave oboch lokalít chce mesto ukončiť do konca októbra. Kým pozemok pri Suchej Hore vlastní len jedna súkromná osoba, tak pozemky vedľa Guttmanova majú zhruba sto majiteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:24