StoryEditor

Pod Zobor idú traja investori

21.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Záujem majú o desaťhektárový a dva päťhektárové pozemky v Priemyselnom parku Nitra-Sever. Podľa Ondreja Ščurku, konateľa spoločnosti Nitra Invest, jeden investor je už v štádiu pred podpisom zmluvy, s druhým dohadujú podmienky.

Záujem majú o desaťhektárový a dva päťhektárové pozemky v Priemyselnom parku Nitra-Sever. Podľa Ondreja Ščurku, konateľa spoločnosti Nitra Invest, ktorá pre mesto vykupuje a predáva pozemky, jeden investor je už v štádiu pred podpisom zmluvy, s druhým dohadujú podmienky. Dovedna by vytvorili 1 000 až 2 000 nových pracovných miest. S tretím začalo mesto rokovať len nedávno. Nitriansky primátor Jozef Dvonč so zástupcami Sony rokoval o zmluve o spolupráci s mestom, dobudovaní infraštruktúry, bytoch a vzdelávaní pre pracovníkov firmy. Hrubá stavba závodu firmy Sony už z dvoch tretín stojí.

Bez štátnej pomoci
"V klientskom centre na mestskom úrade vzniknú nové pracovné miesta, kde sa budú môcť ľudia hlásiť do práce k Sony," dodáva Dvonč. Mesto má pripravených niekoľko variantov výstavby nových bytov pre zamestnancov Sony - buď vzniknú v tesnej blízkosti priemyselného parku, alebo zahustia sídliská.
Hoci mali podľa pôvodných správ subdodávatelia Sony dostať aj štátnu pomoc, majiteľom pozemkov v priemyselnom parku Nitra-Sever nie je mesto.
Preto nemôže podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka očakávať štátnu pomoc pri rozvoji infraštruktúry v parku. Nitre zatiaľ vlastnícky vzťah mesta k parku, vyrovnanie pozemkov a určenie základných dimenzií parku z hľadiska energetickej náročnosti chýba. Z tohto hľadiska je mesto pod Zoborom špecifické, keďže všade inde je majiteľom priemyselných parkov mesto.

Vykúpia pozemky
V súčasnosti má mesto podpísanú dlhodobú nájomnú zmluvu s firmou Nitra Invest. Dvonč chce robiť všetko pre to, aby mesto štátnu pomoc dostalo. O nutnosti riešenia problému sa bude snažiť presvedčiť aj nových poslancov. "V parku vlastníme zhruba desať hektárov, sú tam aj súkromní vlastníci a Pozemkový fond. Myslím si, že existuje priestor, aby sme pozemky zamieňali, odkúpili, alebo inak situáciu vyriešili," hovorí. Ochotu vyjsť mestu v ústrety potvrdil aj konateľ Nitra Invest Ondrej Ščurka. Podľa územného plánu je celková rozloha priemyselného parku 380 hektárov a zasahuje do štyroch katastrov - Dražovce, Mlynárce, Lužianky a Zobor. Majetkovo vyrovnaných je 200 hektárov.
Do Priemyselného parku Nitra-Sever mieri aj francúzsky investor, ktorý sa zaoberá formovaním plastov. Zmluvu o budúcej zmluve už podpísal, kúpnu zmluvu má podpísať na budúci týždeň. Záujem má o päť hektárov pôdy. Investor z Nemecka, ktorý sa orientuje na vývoj v strojárskej výrobe, si podpisom zaistil rezerváciu päťhektárového pozemku. Zmluvu má podpísať v priebehu dvoch - troch týždňov. "Počítame, že v priebehu roku 2007 by mohli spolu vytvoriť 600 až 1 000 pracovných miest," hovorí Ščurka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 16:53