StoryEditor

Kanaďania našli zlatú baňu v Kremnici

13.04.2006, 00:00

Obnovenie ťažby zlata v Kremnici má veľa odporcov, ale aj priaznivcov. Zámer spoločnosti Kremnica Gold, za ktorou stojí kanadská Tournigan Gold Corporation, môže výrazne pomôcť mestu a regiónu, no ako upozorňujú ochranári, predstavuje aj vážne riziko pre životné prostredie.
Organizácie Priatelia Zeme a Greenpeace majú výhrady najmä k použitiu kyanidu sodného pri ťažbe a k odpadovému manažmentu projektu. Ich najzávažnejším argumentom je havária odkaliska, ktorého hrádza sa vplyvom silných dažďov v roku 2000 pretrhla v Baia Mare v Rumunsku. Únik kyanidu vtedy spôsobil ekologickú katastrofu.

Kanaďania: Diskutujme
Prezident korporácie Tournigan Gold Jim Walchuck ubezpečuje, že projekt obsahuje niekoľko alternatív ťažby a spracovania zlata a striebra v ložisku Šturec v Kremnici. "Naším cieľom je viesť otvorený dialóg a ponúknuť alternatívu, ktorá bude spoločným konsenzom všetkých strán. Sme rozčarovaní dezinformáciami a nepravdami, ktoré boli prezentované o našich serióznych podnikateľských zámeroch na Slovensku," tvrdí.
Projekt obnovenia ťažby zlata v Kremnici v rámci štúdie vplyvov na životné prostredie v súčasnosti posudzuje ministerstvo životného prostredia. Začala sa tým prvá etapa komplexného schvaľovacieho procesu, mal by trvať rok a pol až dva roky. Po ukončení procesu bude môcť spoločnosť žiadať povolenie na obnovu ťažby zlata v Kremnici.

Nemáme informácie, tvrdia ľudia
Diskusie o obnove ťažby zlata nevedú len ochranári a ťažobná spoločnosť. K projektu sa vyjadrujú aj občania Kremnice. Tí tvrdia, že o projekte vedia len málo. V prieskume verejnej mienky, ktorú pred dvomi týždňami uskutočnila agentúra GSK, mali Kremničania najväčšie výhrady k nedostatku informácií, na základe ktorých by sa mohli rozhodnúť.
"Občania nie sú zásadne proti obnoveniu ťažby. V prvom rade však potrebujú seriózne informácie jednak zo strany investora, ale aj ochrancov životného prostredia," konštatoval na margo prieskumu riaditeľ spoločnosti Kremnica Gold Boris Bartalský.

Tony zlata a striebra
Projekt obnovenej ťažby predpokladá v tej istej lokalite Šturec v Kremnici zásoby 26 ton zlata a vyše dvesto ton striebra. Cena zlata je v súčasnosti na dvadsaťpäťročnom maxime. Zaujímavými sa teda pre ťažobné spoločnosti stávajú aj menšie ložiská, akým je napríklad Kremnica.
Drahé kovy by sa mali ťažiť v povrchovom lome, umiestnenie spracovateľského závodu a odkaliska bude určené na základe výsledkov štúdie efektívnosti a štúdie vplyvov na životné prostredie. Projekt predpokladá vznik 450 až 600 pracovných miest, z nich 150 priamo pri ťažbe. Kanaďania sľubujú, že zriadia aj rekultivačný fond, ktorý použijú výlučne na regeneráciu a rekultiváciu územia ťažby v ktorejkoľvek fáze projektu.

Kyanid už v Kremnici bol
Zlato v lokalite Šturec ťažili štyridsať rokov kyanidovým procesom Rudné bane Banská Bystrica. V roku 1992 ťažbu zastavili, no tento drahý kov extrahovali z vyťaženej rudy kyanidovým procesom až do roku 2002.
Tournigan Gold Corporation sa zameriava na prieskum projektov ťažby zlata v Európe. Firmu Kremnica Gold korporácia kúpila koncom roku 2003. Spolu s ďalšou stopercentnou dcérou Ludovika Holding sú Kanaďania držiteľmi prieskumných území a dobývacích priestorov na drahé a polymetalické kovy v rôznych častiach Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:55