StoryEditor

Punch Campus začína stavať novú halu

08.06.2005, 00:00
Belgická firma Punch vo svojom závode Punch Campus v Námestove začne v júli stavať novú halu, v ktorej bude vyrábať kovové výrobky pre grafický priemysel a zariadenia pre mliekarenské firmy. Jej výstavba by mala trvať rok a vyžiada si asi 7,5 milióna eur. Touto stavbou sa ukončí budovanie celého závodu.
Belgická firma Punch vo svojom závode Punch Campus v Námestove začne v júli stavať novú halu, v ktorej bude vyrábať kovové výrobky pre grafický priemysel a zariadenia pre mliekarenské firmy. Jej výstavba by mala trvať rok a vyžiada si asi 7,5 milióna eur. Touto stavbou sa ukončí budovanie celého závodu.
Punch ho začal stavať v roku 2001. Doteraz na Orave preinvestoval 40 miliónov eur. Podľa predstaviteľov firmy je to najväčšia investícia skupiny Punch International, ktorá má závody nielen v Európe, ale aj na americkom kontinente a v Ázii. "Na Orave uplatníme väčšinu výrobných projektov, ktorými sa skupina zaoberá," informoval riaditeľ závodu Pascal de Keyser. Námestovský závod plánuje v tomto roku dosiahnuť obrat 60 miliónov eur.
Punch Campus montuje mechanické a elektronické komponenty do elektroniky a grafických systémov. Konkrétne ide o napájacie zdroje, vychyľovacie cievky a elektrónkové dielce pre televízne prijímače spoločnosti LG Philips Europe v Hraniciach na Morave. Ďalej osadzuje plošné spoje a montuje elektronické časti pre rôzne digitálne zariadenia. Divízia závodu Graphic Systems, ktorá je tiež v Námestove, vyrába digitálne farebné tlačiarne pre spoločnosti Xeikon a Strobbe.
Námestovský závod zamestnáva 1 900 ľudí, po dobudovaní novej haly sa zamestnanosť zvýši na 2 500 až 3 000 pracovníkov. "Je to jednoznačne najväčší zamestnávateľ na hornej Orave, kde miera nezamestnanosti dosahuje 9,6 percenta. To je už pod slovenským priemerom," povedal riaditeľ námestovského úradu práce Pavol Boldovjak.
Hovorca štátnej agentúry pre podporu investícií SARIO Ondrej Žember zdôraznil, že Punch priniesol do regiónu najmä modernú technológiu, postupne príde aj vývoj a výskum, takže pôjde o výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Podobné investície chce SARIO dostať i do iných regiónov Slovenska. Punch Campus sa stará o svojich zamestnancov, čo dokazuje aj tým, že v júli pri svojom areáli začne stavať 110 domov. "Hneď, ako sem dostaneme vývoj, budeme potrebovať vzdelaných ľudí. Chceme ich sem pritiahnuť aj z ostatných častí Slovenska," vysvetlil de Keyser.
Belgičania prišli na Slovensko pred dvanástimi rokmi, keď v Trnave otvorili závod Punch Products, ktorý sa v súčasnosti už plne orientuje na výrobu plastových komponentov pre automobilový priemysel a elektroniku. Výrobu kovových komponentov zrušili.

Skupina Punch pôsobí na troch kontinentoch

Belgická skupina Punch International pôsobí v Európe, USA, Mexiku a Číne. Orientuje sa na vývoj a výrobu ucelených systémov, subsystémov a komponentov pre svetových výrobcov elektroniky, spolupracuje však aj s grafickým a automobilovým priemyslom. Punch Intenational tvorí niekoľko divízií a skupín. Na Slovensku pôsobia Punch Graphis a Punch Technologies. Punch Gaphics zamestnáva 450 ľudí a jeho vlaňajší obrat bol 150 miliónov eur. Skupina Punch Technologies zamestnáva 2 400 ľudí a jej obrat v minulom roku dosiahol 140 miliónov eur. Obidve skupiny v tomto roku očakávajú asi 15-percentné zvýšenie obratu.

Hospodárske ukazovatele firmy Punch Campus (mil. eur)
 

2003

2004

2005 *

Obrat

30

38

60

Investície

10

25

32,5

Zamestnanci

1 500

1 900

2 000

* Plán
Zdroj: Punch Campus, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:02