StoryEditor

Hračky ohrozujú deti

05.02.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovenská obchodná inšpekcia zistila v ponuke predajní nebezpečné a zdravie ohrozujúce detské hračky. Konkrétne ide o plastového zajaca s mrkvou, ktorý má na obale označenie AM zabawki, a o hračku hrocha s dvoma malými hrochmi určenú do vody s rovnakým označením. Podľa zistení Slovenskej obchodnej inšpekcie je ďalej nebezpečný aj približne 7 centimetrov veľký pískací trpaslík ponúkaný na predaj v samoobslužnom koši ako gumená hračka a obrázková knižka s označením GG0904/411 BK.
Pôvod výrobkov je neznámy. Ich preskúšaním sa zistilo, že v plaste, z ktorého sú vyrobené, je prítomný di(2-etylhexyl) ftalát (DEHP) v množstvách od 0,14 do 22,2 hmotnostného percenta. Tento druh ftalátu je pritom klasifikovaný ako látka poškodzujúca reprodukciu.
Na uvedené výrobky bol vydaný zákaz predaja a prípady sa ďalej vyšetrujú smerom k subjektom, ktoré sú zodpovedné za ich uvedenie na slovenský trh.
Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ktorí uvedené hračky zakúpili, aby vo vlastnom záujme zabránili styku detí s týmito hračkami. Spotrebitelia majú tiež právo vrátiť ich späť do predajne, v ktorej ich zakúpili. Zákazníci majú zároveň nárok na vrátenie kúpnej ceny výrobku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:12