StoryEditor

Bojujeme o turistov z Maďarska

04.06.2007, 00:00

Budapešť je siedmym európskym mestom, v ktorom otvorila Slovenská agentúra pre cestovný ruch svoje zahraničné zastúpenie. Maďarsko sa tak stalo ďalším trhom, na ktorom sa Slovensko bude prezentovať priamo cez vlastnú kanceláriu. Obdobné zastúpenia už niekoľko rokov fungujú v Česku, Poľsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku a Holandsku.
Agentúra sa v minulosti nevyhla kritike, že v Maďarsku, ktoré je po Česku, Poľsku a Nemecku pre slovenské ubytovacie zariadenia štvrtým najväčším zdrojovým trhom, ešte nemá zastúpenie. Pri ich otváraní totiž preferovala aj štáty, odkiaľ na Slovensko prichádza menej turistov.
Podľa údajov Národnej banky Slovenska a Štatistického úradu SR, ktoré zverejnil rezort hospodárstva, sa vlani v hoteloch a penziónoch na Slovensku ubytovalo takmer 122-tisíc návštevníkov z Maďarska. Táto klientela pritom minulý rok tvorila necelých osem percent z celkového počtu zahraničných návštevníkov, ktorí sa ubytovali na Slovensku.
Počet turistov z Maďarska oproti roku 2005 nepatrne stúpol, na druhej strane mierne klesol počet nocí, ktoré u nás strávili. V priemere návštevník z krajiny nášho južného suseda v slovenských ubytovacích zariadeniach prežije dve alebo tri noci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:42