StoryEditor

Malá pomoc farmárom už nebude pomocou

07.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Európska komisia včera prijala nové právne predpisy poskytovania štátnej pomoci pre poľnohospodársky sektor v rokoch 2007 až 2013.
Predpisy pozostávajú z nariadenia o výnimke a z usmernení. Nariadenie povoľuje členským štátom pri dodržaní určitých podmienok poskytovať štátnu pomoc malým a stredným podnikom, ktoré pôsobia v poľnohospodárstve, bez notifikácie. Usmernenia dopĺňajú toto nariadenie o nové pravidlá pre notifikovanú pomoc.
Okrem týchto dvoch dokumentov existuje aj takzvané nariadenie "de minimis". Na základe tohto nariadenia sa podpora štátu, ktorá za tri roky neprekročí sumu tritisíc eur na poľnohospodára, nepovažuje za štátnu pomoc.
Nariadenie o výnimke by malo urýchliť poskytovanie pomoci pre farmárov, čo je dôležité pri vzniku strát spôsobených nepriaznivým počasím alebo chorobami zvierat a rastlín. "Tento nový regulačný rámec poskytne poľnohospodárskemu sektoru efektívny a stabilný nástroj, ktorý umožní harmonický vývoj v rámci stanoveného obdobia," uviedla európska komisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischer Boelová.
"Okrem toho, možnosť výnimky určitých typov štátnej pomoci v poľnohospodárskej oblasti bude pomocou hlavne v prípade, keď sa poľnohospodári ocitnú v skutočnej núdzi," dodala.
Schválené usmernenia zaviedli nové druhy pomoci, ako napríklad pomoc zameraná na dodržovanie noriem, pomoc "Natura 2000" a pomoc určená na platby stanovené v smernici o vodnej politike. Taktiež sa zaviedla pomoc na oslobodenie od spotrebnej dane z energetických produktov a elektriny či pomoc pre lesné odvetvie.
V rámci tohto zjednodušenia sa zrušia pravidlá pre štátnu pomoc na reklamu a štátnu pomoc na testy BSE, uhynuté zvieratá a odpady z bitúnkov. Pri spracovaní a uvádzaní poľnohospodárskych výrobkov na trh sa bude poskytovanie štátnej pomoci riadiť ustanoveniami pre štátnu pomoc v rezorte priemyslu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:29