StoryEditor

Hyundai má opäť vedenie

18.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Šéf kórejskej automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku sa v piatok vrátil k riadeniu svojej spoločnosti. Čong začal piatkovú prácu stretnutím s guvernérom amerického štátu Alabama Bobom Rileyom, s ktorým hovoril o miestnych projektoch. Hyundai otvoril závod v Alabame vlani.
Čongov návrat by mal oživiť pozastavené prípravy nových investícií spoločnosti. Medzi nimi je aj výstavba nového závodu v Českej republike. Čongova neprítomnosť v úrade totiž skomplikovala rozhodovacie procesy a viedla k odkladu niektorých podujatí, napríklad, na neurčito sa odložil slávnostný začiatok výstavby závodu v Nošoviciach. Táto továreň má stáť viac než miliardu eur a vyrábať až tristotisíc áut ročne.
Aj dcérska firma Kia Motors musela odložiť ceremoniál začiatku výstavby závodu v americkej Georgii.
Hyundai pritom s pomocou nových investičných projektov chce do roku 2010 uniknúť zo šiesteho miesta do prvej päťky najväčších automobiliek sveta.
Najväčší kórejský výrobca automobilov bol bez najvyššieho vedenia tri mesiace, počas ktorých bol Čong najprv vo väzbe pre obvinenie z vytvárania tajných fondov, a potom v nemocnici.
Čong bol prepustený z väzenia na kauciu na konci júna a po prepustení bol pre zdravotné problémy hospitalizovaný. Šesťdesiatosemročný šéf Hyundai má vysoký tlak, problémy s dýchaním a závraty.
Šéf Hyundai Motor bol obžalovaný zo sprenevery firemných peňazí a zneužitia dôvery. Za vinu sa mu kladie predovšetkým to, že prostredníctvom dcérskych firiem previedol z peňazí automobilky viac než sto miliárd wonov, v prepočte vyše tri miliardy korún, do rôznych tajných fondov, z ktorých sa malo financovať podplácanie vplyvných úradníkov. Čong na súdnom procese, ktorý sa začal minulý mesiac, priznal účasť na tvorbe tajných fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:18