StoryEditor

Bonfiglioli zamestná dvesto ľudí

27.12.2005, 23:00
Talianska firma Bonfiglioli vo svojom novom závode v Považskej Bystrici zamestná v budúcom roku približne sto ľudí z mesta a okolia. Závod sa nachádza v objekte bývalých Považských strojární, pričom do dvoch rokov by mal mať dovedna asi dvesto zamestnancov.

Talianska firma Bonfiglioli vo svojom novom závode v Považskej Bystrici zamestná v budúcom roku približne sto ľudí z mesta a blízkeho okolia. Závod sa nachádza v objekte bývalých Považských strojární, pričom do dvoch rokov by mal mať dovedna asi dvesto zamestnancov.
"Taliani už dokončievajú výrobnú halu, vo februári budúceho roka by mali montovať výrobné technológie, aby už na jar mohli začať vyrábať," informoval viceprimátor Považskej Bystrice Jozef Kerul. V považskobystrickom závode bude firma Bonfiglioli vyrábať prevodovky, meniče, rozvody a servomotory najmä pre strojárske podniky. Postupne chce na Slovensku zriadiť aj vlastné servisné stredisko.
Rokovania medzi mestom a firmou sa začali v marci. Taliani oceňujú, že v Považskej Bystrici je dosť mladých ľudí, ktorí sú flexibilní a schopní naučiť sa robiť na moderných výrobných linkách. V mete a okolí je bez práce aj časť zamestnancov bývalých strojární, ktoré v 80. rokoch minulého storočia patrili medzi najvýznamnejšie strojárske podniky v Československu. V najlepších časoch zamestnávali takmer 14-tisíc pracovníkov.
Podľa Kerulu práve to bol jeden z dôvodov, prečo sa firma Bonfiglioli rozhodla investovať na Považí. "Noví investori vytvárajú v meste pracovné príležitosti a svoje podniky sústreďujú v areáli bývalých strojární. Okrem Talianov je tu napríklad nadnárodný koncern Sauer-Danfoss," konštatoval viceprimátor.
Mesto má podľa neho najvyšší komunálny rating a najnižšie dane na Slovensku v rámci stredne veľkých miest. Firma Bonfiglioli má na talianskom trhu 25-percentný podiel vo výrobe reduktorov a meničov a je treťou najväčšou firmou v tejto oblasti na európskom trhu. Za vlaňajšok eviduje tržby takmer 400 miliónov eur, čo je v prepočte zhruba 1,3 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 19:19