StoryEditor

Austrália predá aerolínie Qantas

06.03.2007, 23:00

Austrálska vláda schválila prevzatie najväčších aerolínií v krajine, Qantas Airways, skupinou investorov za 11,1 miliardy dolárov (291 miliárd korún). Od záujemcov totiž získala záruky, že väčšinový podiel národných aerolínií zostane v domácich rukách. Informoval o tom minister financií Peter Costello. Teraz o prevzatí budú ešte rozhodovať akcionári spoločnosti. Správna rada aerolínií akcionárom odporučila, aby ponuku prijali.
Firmu Qantas plánuje prevziať skupina Airline Partners Australia, čo sú investori vedení miestnou bankou Macquarie Bank. Okrem nej sú v skupine ešte investičné fondy Texas Pacific Group, Onex, Allco Finance Group a Allco Equity Partners.
Podľa Costella vláda získala právne vynútiteľné záruky, že aerolínie zachovajú regionálne služby a všetky technické operácie vrátane údržby a servisu ostanú v Austrálii. Väčšinový podiel v spoločnosti potom zostane v austrálskych rukách. Podľa agentúry Reuters pritom skupina investorov chcela získať až 90 percent spoločnosti.
Firma sa pritom nepredáva prvýkrát. Časť firmy predala vláda ešte v roku 1995, no ostala národnou spoločnosťou, pretože podľa austrálskych zákonov mohol zahraničný vlastník získať maximálne 49 percent, firma musí mať sídlo v Austrálii a dve tretiny správnej rady musia predstavovať obyvatelia krajiny.
Qantas Airways, ktoré začali pôsobiť v Austrálii v roku 1920 ako letecká taxislužba, lákajú investorov najmä tým, že na rozdiel od ostatných veľkých leteckých spoločností si udržala ziskovosť aj po teroristických útokoch na USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:39