StoryEditor

Nových bytov pribúda najviac v Bratislave a okolí

14.03.2006, 23:00

Bytová výstavba na Slovensku stále rastie. Vlani stavebné firmy dokončili 14 863 bytov, čo bolo o 1,2 percenta viac ako v roku 2004. Stavať sa začalo takmer 20-tisíc ďalších bytov, o 3 210 bytov viac ako v roku 2004. Rozostavaných zostalo 48 874 bytov, v medziročnom porovnaní je to nárast o 1,1 percenta. Informovalo o tom ministerstvo výstavby.
Najviac bytov sa začalo stavať v Bratislavskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. V Bratislave a okolí dostalo stavebné povolenie 7 079 bytov a kolaudačné rozhodnutia 4 673 bytov. Momentálne sa v Bratislave stavia 12 033 bytov. Najmenej bytov sa, naopak, stavia v banskobystrickom regióne.
Nárast stavebnej produkcie sa odrazil aj v počte poskytnutých hypotekárnych úverov. Banky poskytli za minulý rok hypoúvery takmer za 54 miliárd korún. V medziročnom porovnaní je to o 4,6 miliardy viac. "Zaznamenal sa dynamický, 42-percentný nárast úverov," tvrdí analytik Ľudovej banky Mário Blaščák.
Ceny bytov formuje ponuka a dopyt. V Bratislave sa ceny nehnuteľností odvíjajú od lokality, dopyt a ponuka sa v bratislavskom regióne vyrovnali.
"V prípade prehriatia ekonomiky však môže dôjsť k nafúknutiu bubliny, ktorá sa môže preliať do iného segmentu, napríklad do segmentu nehnuteľností," tvrdí Blaščák. Ceny nehnuteľností by tak mohli narásť.
Ľudia, najmä Bratislavčania, chcú moderné a luxusné byty. Takéto byty sa rezervujú a kupujú ešte skôr, ako sa postavia. Jedným z nich je bytový komplex Koloseo, ktorý by mal byť uvedený do používania na jar budúceho roka. V Koloseu sa postaví 716 bytov, kupca nemá už len tristo z nich. Najväčší záujem je o dvoj- alebo trojizbové byty.
Nielen na Slovensku, ale aj v Česku sa stavalo v porovnaní s rokom 2004 viac. Najviac bytov sa dokončilo v Prahe a v Stredočeskom kraji. Ceny luxusných bytov v Prahe sa stále zvyšujú. Takisto ako na Slovensku, väčší záujem o moderné byty majú domáci. Cudzinci, najmä Briti, tvoria tretinu záujemcov.
Medzi záujemcami o pražské byty prevažujú najmä podnikatelia a manažéri. V ich prípade cena nehrá žiadnu úlohu. Ich záujem neovplyvní ani prípadné zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Títo ľudia vyžadujú predovšetkým miesto, ktoré bude blízko k centru.
Najväčší podiel rozostavanosti mali v Česku rodinné domy. Rozostavanosť sa podľa štatistík dlhodobo zvyšuje vplyvom predstihu počtu začatých pred počtom dokončených bytov.
Vlani bolo v Česku zmodernizovaných takmer 22-tisíc bytov, čo je v medziročnom porovnaní nárast takmer o 42 percent. Najviac sa modernizovalo v Prahe a Juhomoravskom kraji, najmenej v Libereckom kraji a na Vysočine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:22