StoryEditor

ČEZ investuje na Slovensku

29.10.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Česká energetická skupina ČEZ plánuje investovať na Slovensku do výroby elektriny, ale aj do distribúcie. "Plánujeme časť nášho voľného cash-flow investovať do doterajších, ako aj do nových projektov. Pripravujeme aj projekty na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energií," tvrdí generálny riaditeľ obchodného zastúpenia ČEZ na Slovensku Karol Balog, ktorý však nechcel bližšie konkretizovať, o aké projekty pôjde. "Pripravované projekty sú v počiatočných štádiách, ich zverejnenie by im uškodilo," dodal Balog.
ČEZ plánuje v regióne strednej a juhovýchodnej Európy v nasledujúcich rokoch investovať približne šesť až sedem miliárd eur. Balog zatiaľ nechcel konkretizovať, koľko z týchto prostriedkov by malo smerovať na Slovensko. "Presná výška čiastky bude závisieť od príležitostí, ktoré sa v slovenskej energetike objavia, či ktoré svojou aktívnou činnosťou sami vytvoríme," vysvetlil Balog. ČEZ v súčasnosti vidí väčší priestor na dovoz svojej elektriny na Slovensko. "Vzhľadom k odstávkam výrobných kapacít v Jaslovských Bohuniciach a Vojanoch sa priestor na vývoz našej elektriny na Slovensko rozširuje. ČEZ určite bude medzi tými, ktorí tento priestor vyplnia," uzavrel Balog. Podľa jeho slov v súčasnosti zhruba tretina exportu z Česka smeruje na Slovensko, časť tejto elektriny však ide ďalej do Maďarska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:01