StoryEditor

Brusel prispel na obnovu kúpeľov v Dudinciach

05.05.2006, 00:00

Na projekt komplexnej modernizácie Kúpeľov Dudince takmer za 210 miliónov korún prispel polovicou fond Európskej únie na rozvoj kúpeľníctva a cestovného ruchu. Časť peňazí už kúpele investovali do rozsiahlej rekonštrukcie balneoterapie, ktorá už dnes slúži svojmu účelu.
Okrem nového oddelenia elektroliečby, masáží a telocvične je pacientom k dispozícii aj 80 vodoliečebných vaní a bazén s vírením minerálnej vody. Pre verejnosť začal slúžiť aj wellness areál Vitálny svet. V auguste uvedú do prevádzky ďalšiu stavbu projektu -- nový aquapark pre verejnosť.
Okrem plaveckého a dvoch detských bazénov bude mať aj relaxačný bazén s minerálnou vodou, tobogan, šmýkačky a v bezprostrednom okolí viacero športovísk. Treťou stavbou, ktorá sa začne koncom tohto roku, bude obnova liečebného domu Rubín. Z európskych fondov spolu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch získali dovedna 107 miliónov korún.
Ako zdroje financovania komplexnej modernizácie slúži aj 67 miliónov korún z vlaňajšej emisie dlhopisov, 55 miliónov korún z investičného bankového úveru, zvýšenie základného imania o 100 miliónov korún, ako aj zisk.
"Vysoké investície sa podpísali aj pod výsledky hospodárenia. Pod vlaňajšiu 13-miliónovú stratu sa podpísal najmä výpadok pacientov zdravotných poisťovní v prvom štvrťroku 2005, keď sa zmenila legislatíva, týkajúca sa poskytovania kúpeľnej zdravotnej starostlivosti. Obsadenosť našich kapacít v tom čase dosahovala len 12 percent," tvrdí šéf predstavenstva kúpeľov Peter Zimerman.
Obsadenosť od začiatku tohto roka sa pohybuje od 60 do 80 percent. Stabilizoval sa počet odliečených poistencov a prejavuje sa už aj efekt z reklamy. Z celkového vlaňajšieho počtu vyše desaťtisíc pacientov predstavovali klienti zdravotných poisťovní necelých 30 percent, rovnaký počet boli samoplatcovia a zvyšok tvorili zahraniční klienti z Nemecka a Maďarska. V tomto roku sa podľa Zimermana sústredia aj na nové destinácie, ako je Rakúsko a Česko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:25