StoryEditor

IBM investuje do poradenstva

19.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americký koncern IBM v najbližších troch rokoch investuje jednu miliardu dolárov do vývoja softvéru a náboru tisícov konzultantov. Týmto spôsobom chce rozšíriť svoj konzultačný servis.
Najväčšia spoločnosť v oblasti počítačových služieb chce rozšíriť existujúci počet 15-tisíc konzultantov, aby získala od konkurencie, ako sú napríklad Microsoft Corp., Accenture Ltd. a Electronic Data Systems Corp., podiely na trhu. Ich počet by sa mal na celom svete v najbližších troch rokoch zvýšiť o 65 percent alebo 9 750 osôb.
Analytici uvádzajú, že softvérové a konzultačné firmy medzi tuctami ďalších bojujú o trh takzvaných informácií na požiadanie. Využívajú internetové technológie, aby firmám pomohli zlepšiť ich vnútornú a vonkajšiu organizáciu.
"Všetci veľkí systémoví integrátori by mali znervóznieť," povedal analytik spoločnosti Forrester Barry Murphy. "Ak by som ja bol Accenture alebo EDS, mal by som obavy, pretože tento krok povedie k tomu, že IBM bude mať najskúsenejší servis."
IBM spojí softvérový a konzultačný biznis, aby zaistil rýchlejší prístup k informáciám a svojim zákazníkom pomohol zvládnuť výzvy globalizácie, fúzie a požiadavky regulačných úradov.
Poradenská služba IBM (IBM Business Consulting Services) vznikla tesne po tom, čo spoločnosť IBM pred troma rokmi kúpila PWC Consulting za 3,5 miliardy dolárov. Trh však v súčasnosti vyžaduje zmenu zamerania divízie. V posledných rokoch koncern IBM po celom svete zriaďoval centrá, ktoré spájali výskumníkov, programátorov a personál pracujúci v oblasti podpory predaja v samostatne pracujúcich skupinách. Noví konzultanti sa budú sústreďovať na správu a riadenie podnikov.
Najdôležitejšou výzvou je zladiť tok podnikových informácií a riadenia výkonnosti obchodnej činnosti medzi jednotlivými oblasťami.
Poradenská spoločnosť v oblasti informačných technológií BearingPoint a prevádzkovateľ presláveného internetového vyhľadávača Google ešte minulý týždeň v stredu informovali, že tiež vybudujú poradenskú firmu, ktorá bude aplikovať vyhľadávacie techniky Google vo vnútri spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:21