StoryEditor

The Beatles sa súdia kvôli jablku

30.03.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Členovia bývalej skupiny The Beatles sa včera stretli na súde so zástupcami americkej počítačovej firmy Apple Computer kvôli ochrannej známke Apple a logu s jablkom. Apple Corps Ltd je spoločnosť, ktorú The Beatles založili a stále vlastnia. Teraz im prekáža, že americký výrobca počítačov vstúpil na hudobný trh s prehrávačom iPod a internetovou stránkou piesní ITunes.
Apple Corps vlastnia Paul McCartney, Ringo Starr, vdova po Johnovi Lennonovi Yoko Ono a dedičom Georgea Harrisona. O značku Apple sa s americkou firmou súdili už dvakrát. Na základe poslednej dohody z roku 1991 im vyplatil Apple Computer 26 miliónov dolárov a odsúhlasil obmedzenie svojej pôsobnosti v hudobnom priemysle.
Apple Corps sa teraz sťažuje, že výrazná pozícia Apple Computer v hudobnom priemysle predchádzajúcu dohodu porušuje. Apple Computer vo svojom obchode iTunes Music Store predala viac než jednu miliardy piesní a prehrávačov iPod je medzi užívateľmi asi 14 miliónov. Aj sudca Edward Mann, ktorý si prípad vypočuje, je užívateľom iPodu.
Apple Corps požaduje od súdu, aby zabezpečili podmienky dohody z roku 1991, rovnako ako finančné odškodnenie. Pre známu počítačovú značku ide oveľa, pretože online obchodiTunes je kľúčový pre stratégiu propagácie jej počítačov prostredníctvom multimediálnej zábavy. V roku 1981 The Beatles žalovali firmu kvôli menu, Apple Computer im vtedy zaplatil nezverejnenú sumu a zaviazal sa používať meno Apple len pre počítačové výrobky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:30