StoryEditor

Projekt spaľovne v Šali definitívne skončil

01.03.2006, 23:00
Projekt spaľovne nebezpečných odpadov, ktorá mala pôvodne stavať v areáli Dusla Šaľa, sa s najväčšou pravdepodonosťou skončí úplným fiaskom. Rezort životného prostredia výstavbu zariadenia, ktoré malo likvidovať dopady z celého západného Slovenska, neodporučil.

Projekt spaľovne nebezpečných odpadov, ktorá sa mala pôvodne stavať v areáli Dusla Šaľa, sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončí úplným fiaskom. Rezort životného prostredia výstavbu zariadenia, ktoré malo likvidovať odpady z celého západného Slovenska, neodporučil. Ako dôvod uviedol nekomplexné preukázanie vplyvov na životné prostredie. Záverečné stanovisko ministerstva nemá síce záväzný charakter, ale pri povoľovacom konaní sa naň musí prihliadať. Zásadné výhrady má aj obec Trnovec nad Váhom, ktorá je oprávnená vydať stavebné povolenie, ako aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.
Spaľovňu mala podľa pôvodných zámerov stavať firma Nisak, ktorej zriaďovateľom a jediným akcionárom je Nitriansky samosprávny kraj. Župan Milan Belica oznámil, že požiada Najvyšší kontrolný úrad alebo finančnú políciu, aby preskúmali hospodárenie v tejto spoločnosti. Ukončenie projektu môže mať negatívny vplyv aj na samosprávny kraj. Ten vystupuje ako garant 50-miliónového bankového úveru. Belica tvrdí, že nemá informácie o tom, koľko sa z tejto sumy už preinvestovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:31