StoryEditor

GM rokuje s Kerkorianom

08.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najväčší automobilový koncern sveta General Motors (GM) rokuje s investičnou spoločnosťou Tracinda Corporation o jej "možnom zastúpení v správnej rade" automobilky. Vlastníkom Tracinda Corporation je americký miliardár Kirk Kerkorian a kontroluje cez ňu takmer desať percent akcií GM. Kerkorian tak má v hospodársky podlomenej spoločnosti najväčší individuálny podiel.
Hodnota akcie GM, ktorá sa v tomto roku prudko znížila, sa v stredu posilnila o päť centov na 23,09 dolára za kus. Kerkorian nakúpil akcie GM, keď mali hodnotu medzi 25 až 35,71 dolára. Odvtedy stratil 350 miliónov dolárov. Hodnota akcií GM prudko klesá v dôsledku obrovských obchodných problémov spoločnosti v Severnej Amerike. Strata za prvých deväť mesiacov tohto roka dosiahla 3,8 miliardy dolárov. Akcia GM stratila v porovnaní s 12-mesačným maximom na úrovni 40,82 USD z decembra 2004 až 43 percent hodnoty. Celkovo majú hodnotu už iba 13 miliárd dolárov.
GM a ani Tracinda nezverejnili, či bude mať Tracinda v 12-člennej správnej rade len jedno alebo viac kresiel. Tiež je otvorené, či do orgánu zasadne sám Kerkorian alebo jeho blízky poradca Jerome York (67). York, ako niekdajší finančný riaditeľ automobilky Chrysler, radil Kerkorianovi pri jeho neúspešnom pokuse o prevzatie Chrysleru. Automobilku napokon prevzal nemecký Daimler-Benz. Kerkorian, ktorý je veľkoakcionár aj v Chrysleri, zažaloval stuttgartského autovýrobcu na náhradu škody. Transakcia totiž nebola označená ako prevzatie, ale ako fúzia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:02