StoryEditor

Spojené národy propagujú Domicu

21.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Región v turisticky atraktívnej lokalite Domica v Národnom parku Slovenský kras pomáha prostredníctvom svojho rozvojového programu UNDP oživovať aj Organizácia spojených národov. Za posledný rok a pol tu UNDP investoval 65-tisíc dolárov, čo sú približne dva milióny korún.

Región v turisticky atraktívnej lokalite Domica v Národnom parku Slovenský kras pomáha prostredníctvom svojho rozvojového programu UNDP oživovať aj Organizácia Spojených národov. Za posledný rok a pol tu investovala 65-tisíc dolárov, čo je približne dva milióny korún.
V obci Ardovo pri Rožňave tak v rámci jedného z malých projektov vyrástla v pamiatkovo chránenom dome pec na pečenie tradičného chleba, v iných obciach sa zase podarilo obnoviť kluby pre mladých ľud, či prispieť ku skrášleniu prostredia.
Hotový je aj materiál propagujúci Domicu a okolie, ktorý sa čoskoro dostane k potenciálnym záujemcom v desaťtisícovom náklade, informoval Michal Deran z Regionálneho environmentálneho centra Slovensko. "Aj tieto aktivity by mali pomôcť miestnym obyvateľom chopiť sa iniciatívy a začať zlepšovať nielen podmienky pre svoj život, ale tiež pre rozvoj turistického ruchu v regióne," dodal Štefan Szabó z mimovládnej organizácie Sosna, ktorá sa na projekte podieľala.
Podľa Szabóa sa okrem iného podarilo naštartovať spoluprácu medzi miestnymi ľuďmi, podnikateľmi a samosprávou, ktorá doteraz pri rozvoji mikroregiónu Domica chýbala. Obyvatelia obcí, ktoré sa do projektu zapojili, navyše už dnes majú ujasnenú ďalšiu koncepciu rozvoja a získali aj poznatky, ako čerpať peniaze z fondov Európskej únie.
Aktivity UNDP v regióne sa však týmto nekončia. Podľa Daniela Pitoňáka z regionálnej kancelárie UNDP na Slovensku mieni OSN spolupracovať pri rozvoji Domice aj v budúcnosti. Už začali rokovať s predstaviteľmi košickej krajskej samosprávy o pokračovaní projektu. S jeho uskutočňovaním počítajú začiatkom budúceho roku.
Peniaze získané prostredníctvom UNDP smerovali doteraz predovšetkým do výcviku miestnych ľudí, podpory niekoľkých malých grantov, ale aj do tvorby stratégie rozvoja mikroregiónu a výroby propagačných materiálov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:25